Kurczak na ostro z warzywami

Kurczak na ostro z warzywami

Przygotuj się na kulinarną podróż do egzotycznej kuchni pełnej smaku i przypraw. Nasz przepis na pikantny kurczak z warzywami na ostro to doskonałe danie dla miłośników pikantnych smaków. Delikatne kawałki kurczaka, soczyste warzywa i wyraziste przyprawy stworzą eksplozję smaków na Twoim talerzu. Ten przepis jest nie tylko pyszny, ale również pełen zdrowych składników, które dostarczą Ci dostateczną dawkę białka i witamin. Podany z ryżem lub chlebem naan, kurczak na ostro z warzywami to idealne danie na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Przygotuj się na niezapomniane doznania kulinarne!

Składniki:

  • Dla trzech osób: 50 dkg filetu z kurczaka
  • 2 torebki ryżu
  • 1/2 cebuli
  • 30 dkg pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 papryczka chilli
  • por
  • 50 ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • przyprawy
  • surówki
  • sos pieczeniowy ciemny

Kurczak na ostro z warzywami – jak zrobić?

  1. Mięso myjemy, kroimy i smażymy przez 5 minut na oleju. Po tym czasie odlewamy wodę, która wyciekła z mięsa, a następnie dolewamy 50 ml czerwonego wina i smażymy przez kolejne 10 minut. Do smaku dodajemy przyprawy: słodką oraz ostrą paprykę, przyprawę do kebaba oraz sól.
  2. Na drugiej patelni smażymy pokrojone pieczarki, paprykę, kilka kawałków pora, pół cebuli i 1/4 papryczki chilli. W miarę upodobań, można także dodać czerwoną fasolę, kawałki marchewki, czy kukurydzę.
  3. W międzyczasie gotujemy ryż oraz sos pieczeniowy, którym polejemy ryż i mięso. Następnie mieszamy mięso i smażone osobno warzywa – danie gotowe. Smacznego.

Kurczak na ostro z warzywami – dodatkowe informacje

Mięso i ryż można również polać gotowym sosem meksykańskim. Także smakuje wyśmienicie.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak na parze z selerem naciowym
Następny przepis: Kurczak nabity w butelkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode