KURCZAK MAGDY
Przepis na Kurczaka Magdy to niesamowita propozycja dla miłośników klasyki w nowoczesnym wydaniu. To danie, które pozwala cieszyć się naturalnym smakiem kurczaka, podkreślonym aromatycznymi przyprawami. Inspiracją do jego powstania był tradycyjny kurczak z rożna, ale z charakterystyczną nutą Magdy Gessler, znanej z kreatywnego podejścia do polskiej kuchni. Ta wspaniała potrawa, zaskakuje swoją prostotą i smakiem, który zachwyci każdego kulinarnego smakosza. Kurczak Magdy to doskonała propozycja na rodzinny obiad lub uroczysty posiłek. Jego przygotowanie to prawdziwa podróż kulinarna, której końcem są najłagodniejsze, soczyste kąski mięsa.
Składniki:
- 2-3 szklanki gotowanego ryżu
- 15 dag piersi z kurczaka
- 2-3 jajka roztrzepane
- 2 małe cebule pokrojone w piórka
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól
- pieprz do smaku
- curry
- olej do smażenia
Kurczak Magdy – Jak zrobić?
- Pokroić kurczaka w kostkę, dodać sos sojowy i wymieszać. Odstawić na 20 minut.
- Na 1 łyżce oleju smażyć kurczaka.
- Smażyć cebulę aż będzie złocista.
- Na patelnię wsypać ryż, przyprawić i smażyć przez 5 minut.
- Dodać smażoną cebulę do ryżu.
- W środku ryżu zrobić dołek, wlać ½ łyżki oleju.
- Na doleku smażyć jajka, aż się mocno zetnie (jak jajecznicę).
- Dodać kurczaka i smażyć przez 2-3 minuty.
- Doprawić solą, pieprzem i curry.
KURCZAK MAGDY – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy żeby nasz ryż miał ładny złoty kolor do gotującej wody możemy dodać odrobinę kurkumy bądź curry.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kurczak majonezowo-ketchupowy
Następny przepis: Kurczak na parze z selerem naciowym