Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami

Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami

Poznajcie prawdziwy smak domowej kuchni z naszym przepisem na kurczaka faszerowanego mięsem mielonym i pieczarkami. Jest on wyjątkowo smaczny, soczysty i niesamowicie aromatyczny, doskonały na obiad z rodziną czy przyjęcie z przyjaciółmi. To połączenie aromatycznego mięsa z delikatnymi pieczarkami i przyprawami, zamknięte w obłoczkach miękkiego, dobrze wymoczonego kurczaka. Wypróbujcie nasz przepis, aby przekonać się, jak smakuje perfekcyjnie przyrządzony kurczak nadziewany mięsem mielonym i pieczarkami. Ta propozycja na pewno zachwyci Wasze podniebienia i zadowoli nawet najbardziej wybredne smaki.

Składniki:

  • 1 świeży kurczak, surowy
  • Około 500 g mięsa mielonego, można również dodać pokrojone w kawałki piersi z kurczaka
  • Około 10-15 małych pieczarek
  • Jajko
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól, pieprz, vegeta, natka pietruszki

Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami – jak zrobić?

  1. Z kurczaka wyjmujemy kości. Następnie wykonujemy farsz- mięso mieszamy z jajkiem, solą, pieprzem, odrobiną vegety i natką pietruszki. Nadziewamy nim kurczaka, na farsz układamy ugotowane wcześniej pieczarki w osolonej wodzie. Zaszywamy kurczaka nicią, tak by farsz nam nie uciekał.
  2. Kurczaka nacieramy przyprawami, ładujemy na niego łyżkę masła i pieczemy około godziny (a nawet dłużej) w zależności od tego, jak duży jest nasz kurczak, w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kurczak powinien być złocisty.

Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami – dodatkowe informacje

świetnym dodatkiem do kurczaka jest sos chrzanowy, na który przepis znajdziecie u mnie:)

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kurczak faszerowany makaronem
Następny przepis: Kurczak faszerowany ryzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode