Kunafa z serem ricotta - turecki serniczek.

Kunafa z serem ricotta – turecki serniczek.

Kunafa to tradycyjny turecki wypiek, ceniony za swoją unikalną konsystencję i wyjątkowy smak. Ten przepis na kunafę z serem ricotta podkreśla egzotyczne nuty wschodnich smaków, jednocześnie zachowując prostotę przygotowania. Stanowi doskonałe uzupełnienie soczystej kolacji lub eleganckie danie podawane na specjalne okazje. Sercem tego deseru jest delikatny serek ricotta, który dodaje mu kremowej miękkości. W towarzystwie chrupiącej kunafy tworzy harmonijne połączenie, które po prostu rozpływa się w ustach. Wypróbuj ten przepis i poczuj magię tureckiej kuchni bez opuszczania domu.

Składniki:

  • Tortownica 20cm
  • 160g ciasta kadayif
  • 50g masła
  • 200g sera risotta
  • 200g twarogu
  • 50ml kremówki
  • 2 łyżki posiekanych pistacji
  • Syrop atar
  • ¼ szkl. wody
  • 125g cukru
  • 1 łyżka wody różanej
  • Szafran-duża szczypta

Kunafa z serem ricotta – turecki serniczek – jak zrobić?

  1. Kunafę rozluźnić, pociąć nożyczkami na krótkie kawałeczki i zalać stopionym, przestudzonym masłem. Rękoma dobrze wydusić, aby ciasto wchłonęło masło.
  2. Formę wysmarować masłem i wyłożyć połowę kunafy, dobrze przyklepać niteczki.
  3. Sery wymieszać z kremówką i wyłożyć na kunafę. Przykryć resztą ciasta i lekko przyklepać.
  4. Piec w temp. 180°C przez 30-40 minut, aż ciasto się zrumieni.
  5. Gorące ciasto zalać syropem i posypać pistacjami.
  6. Syrop: Z cukru i wody gotować syrop przez 5 minut, dodać namoczony szafran w 1 łyżce wody i wodę różaną. Przestudzonym syropem nasączyć mocno ciasto.
  7. Taki serniczek nie jest bardzo słodki, a jest aromatyczny. Syrop możemy przygotować wg własnego smaku, nie jesteśmy ortodoksyjni.

Kunafa z serem ricotta – dodatkowe informacje

Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta, sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem – syropem różanym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kumpir - zapiekany ziemniak turecki
Następny przepis: Kurczaczki - jajka faszerowane z curry

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode