Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie

Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie

Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego smaku naszego przepisu na kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie. Delikatny, aksamitny sos z owoców leśnych idealnie komponuje się z lekko słodkimi kulkami z ryżu. Zaskocz swoich bliskich tym niebanalnym deserem, który swoją oryginalnością przyćmi wiele znanych słodkości. Aromatyczne maliny i soczyste jeżyny to esencja lata zamknięta w tym przepisie, który przypomni Ci o ciepłych dniach pełnych słońca. Ten deser to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Idealny do popołudniowej kawy czy na zakończenie rodzinnej kolacji. Zapomnij o słodyczach z półki, przygotuj kulki ryżowe na słodko we własnej kuchni.

Składniki:

  • kulki ryżowe:
  • – 1 woreczek ryżu (15 dag)
  • – 500 ml mleka
  • – 1 dag margaryny tortowej
  • – 1 opakowanie cukru waniliowego
  • – 5 dag cukru
  • – 2 dag wiórków kokosowych
  • – 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sos:
  • – 1,5 szklanki malin
  • – 1/4 szklanki jeżyn
  • – 1 opakowanie cukru waniliowego
  • – 3 łyżki cukru
  • – 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • – 200 ml wody
  • dodatkowo:
  • – kilka malin i jeżyn do dekoracji
  • – listki melisy do dekoracji

Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Kulki ryżowe: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy margarynę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy przez około 20 minut do miękkości. Ryż wyciągamy z woreczka i przekładamy do miski. Gorący ryż mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Chwilę go studzimy, aby był letni. Do letniego ryżu wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Z ryżu formujemy kulki i odkładamy je stężenia. Możemy wstawić je do lodówki.
  2. Sos: Owoce przekładamy do garnka. Zalewamy je 100 ml wody i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Zagotowujemy. W szklance rozpuszczamy budyń w 100 ml wody. Wlewamy do gotujących się owoców. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotujemy przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy, aby sos był letni.
  3. Dekoracja: Do głębokich talerzy nakładamy porcję sosu i rozkładamy kulki ryżowe. Dekorujemy listkami melisy i odłożonymi malinami i jeżynami. Gotowe! Smacznego!

Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie – dodatkowe informacje

Z przepisu wychodzi 8 kulek ryżowych


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KULKI TIRAMISU
Następny przepis: Kulki z mleka w proszku obtoczone kokosem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode