Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie
Zapraszamy do odkrycia wyjątkowego smaku naszego przepisu na kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie. Delikatny, aksamitny sos z owoców leśnych idealnie komponuje się z lekko słodkimi kulkami z ryżu. Zaskocz swoich bliskich tym niebanalnym deserem, który swoją oryginalnością przyćmi wiele znanych słodkości. Aromatyczne maliny i soczyste jeżyny to esencja lata zamknięta w tym przepisie, który przypomni Ci o ciepłych dniach pełnych słońca. Ten deser to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Idealny do popołudniowej kawy czy na zakończenie rodzinnej kolacji. Zapomnij o słodyczach z półki, przygotuj kulki ryżowe na słodko we własnej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- kulki ryżowe:
- – 1 woreczek ryżu (15 dag)
- – 500 ml mleka
- – 1 dag margaryny tortowej
- – 1 opakowanie cukru waniliowego
- – 5 dag cukru
- – 2 dag wiórków kokosowych
- – 1 łyżeczka soku z cytryny
- sos:
- – 1,5 szklanki malin
- – 1/4 szklanki jeżyn
- – 1 opakowanie cukru waniliowego
- – 3 łyżki cukru
- – 1 opakowanie budyniu waniliowego
- – 200 ml wody
- dodatkowo:
- – kilka malin i jeżyn do dekoracji
- – listki melisy do dekoracji
Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Kulki ryżowe: Do garnka wlewamy mleko. Dodajemy margarynę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Do garnka wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy przez około 20 minut do miękkości. Ryż wyciągamy z woreczka i przekładamy do miski. Gorący ryż mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Chwilę go studzimy, aby był letni. Do letniego ryżu wsypujemy wiórki kokosowe i dodajemy sok z cytryny, mieszamy. Z ryżu formujemy kulki i odkładamy je stężenia. Możemy wstawić je do lodówki.
- Sos: Owoce przekładamy do garnka. Zalewamy je 100 ml wody i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Zagotowujemy. W szklance rozpuszczamy budyń w 100 ml wody. Wlewamy do gotujących się owoców. Mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Gotujemy przez chwilkę. Zdejmujemy z ognia i chwilkę studzimy, aby sos był letni.
- Dekoracja: Do głębokich talerzy nakładamy porcję sosu i rozkładamy kulki ryżowe. Dekorujemy listkami melisy i odłożonymi malinami i jeżynami. Gotowe! Smacznego!
Kulki ryżowe w malinowo-jeżynowym sosie – dodatkowe informacje
Z przepisu wychodzi 8 kulek ryżowych
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KULKI TIRAMISU
Następny przepis: Kulki z mleka w proszku obtoczone kokosem