Kulicz – rosyjska babka wielkanocna
Kulicz to tradycyjna rosyjska babka wielkanocna, której piękno i smak zdumiewają nie tylko Rosjan. Ten charakterystyczny deser jest symbolem radosnego święta Zmartwychwstania Pańskiego, celebrującym nowe życie i odrodzenie. Porównując go do innych ciast, kulicz wyróżnia się swoim bogactwem smaków. Dodatek wanilii, skórki pomarańczowej i migdałów nadaje mu przyjemnej słodkości, zaś drożdże nadają puszystej struktury. Udekorowany lukrem i kolorowymi kandyzowanymi owocami, ten cudowny chleb wielkanocny jest niczym prawdziwe dzieło sztuki. Bez wątpienia, kulicz to pisanka, którą możemy zjeść!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500g mąki
- 25g drożdży
- 250ml mleka
- 6 żółtek
- 150g cukru
- 150g masła
- 70g rodzynków
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25ml koniaku
- łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z cytryny
- 0,5 płaskiej łyżeczki kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- lukier:
- 0,5 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- posypka cukiernicza do dekoracji
Kulicz – rosyjska babka wielkanocna – jak zrobić?
- Pół szklanki mleka mocno podgrzać, wsypać pół szklanki mąki i szybko wymieszać, żeby nie było grudek. Ostudzić. Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, wymieszać z pozostałym mlekiem (ma być ciepłe, nie gorące!) i łyżką mąki, odstawić na 10 minut, aż zaczyn ruszy. Zaparzoną mąkę oraz zaczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
- Żółtka utrzeć na puch z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Połowę masy jajecznej wlać do wyrośniętego zaczynu, wsypać 150g mąki, wymieszać i odstawić na godzinę do wyrastania. Następnie dodać pozostałą masę jajeczną, przyprawy, koniak i mąkę, wyrobić gładkie ciasto, podczas wyrabiania dodając rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabianie trwa dość długo, do 30 minut. Gdy ciasto będzie odklejać się od rąk, uformować kulę, przykryć i ponownie odstawić do wyrastania.
- Gdy ciasto podwoi objętość, odgazować, dodać oprószone mąką bakalie, wmieszać je w ciasto i odstawić do podwojenia objętości.
- Formy posmarować masłem, na dno każdej położyć krążek z papieru do pieczenia.
- Ciasto podzielić na 3 kawałki, z każdego delikatnie uformować kulę, włożyć do form (ciasto w formie powinno zajmować 1/3 wysokości) i pozostawić do wyrastania na ok 20 minut. Gdy ciasto wyrośnie na 2/3, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40 minut w temp. 160°C.
- Upieczone kulicze pozostawić na kilka minut w formach, następnie wyjąć i studzić na kratce. Gdy wystygną polać lukrem i udekorować.
Udanych wypieków!
*czas pieczenia zależy od wielkości formy. Piekłam w puszkach o średnicy 12cm ok 35 minut.
Kulicz – dodatkowe informacje
Do upieczenia kuliczy potrzebne są wysokie formy. Ja nie miałam specjalnej formy, a do pieczenia wykorzystałam metalowe puszki po brzoskwiniach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej
Następny przepis: Kulki owsiane- smak dzieciństwa