Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej

Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej

Czy kiedykolwiek próbowaliście samodzielnie zrobić swoje ulubione pralinki Rafaello? Jeśli nie, to już najwyższy czas. Przedstawiamy przepis na Kuleczki Rafaello z kaszy jaglanej. Wykorzystanie kaszy jaglanej dodaje im nie tylko wartości odżywczych, ale również niepowtarzalnego, ziemistego smaku. To wspaniały, zdrowszy zamiennik oryginalnych słodyczy. Te jaglane Rafaello to nie tylko idealny sposób na domowy deser, ale również efektowny i smaczny prezent dla najbliższych. Bez wątpienia wszystkich zaskoczycie, jak smaczne i proste w wykonaniu potrafią być domowe wariacje na temat znanych słodyczy.

Składniki:

  • (około 50 sztuk)
  • 200g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka kokosowego (1 szklanka = 250 ml) (*)
  • 100g wiórek kokosowych
  • 5 łyżek cukru trzcinowego/miodu/syropu z agawy (wg gustu i smaku)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie aromatu)
  • Dodatkowo:
  • około 50 sztuk migdałów (u mnie migdały i orzechy laskowe)
  • około 100g wiórek kokosowych do obtaczania
  • Opcjonalnie:
  • 30g masła (**)

Kuleczki rafaello z kaszy jaglanej – jak zrobić?

  1. Migdały/orzechy należy zblanszować (zalać wrzątkiem, pomoczyć przez kilka minut) i obrać z brązowej skórki (łatwo schodzi).
    Wiórki kokosowe podprażyć na suchej patelni.
    Kaszę przesypać na sitko i porządnie opłukać pod bieżącą wodą (na przemian pod zimną i gorącą), a następnie przełożyć do garnuszka i zalać wodą tak, aby przykryła jej powierzchnię.
    Całość zagotować, połączyć z mlekiem kokosowym oraz uprażonymi wiórkami i gotować około 15 minut na niewielkim ogniu.
    (Co jakiś czas można delikatnie przemieszać.)
    Lekko przestudzoną kaszę umieścić w misie blendera i wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz cukrem/miodem/syropem.
    Można również wmieszać masło.
    Powstałą masę należy spróbować, ewentualnie dosłodzić i kolejno uformować z niej niewielkie kuleczki – umieszczając w każdej z nich migdał/orzech.
    Wszystkie kulki obtoczyć (dokładnie i po kolei) w wiórkach kokosowych.
    Całość można schłodzić w lodówce, choć pralinki nadają się do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

xxxx – dodatkowe informacje

(*) W puszce znajduje się 400 ml, ale nic się nie stanie jak dolejemy 100 ml jakiegoś mleka roślinnego, czy też zwierzęcego.

(**) Masło nie jest obowiązkowe, ale jak dla mnie pozytywnie wpływa na smak pralinek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kulebiak z rybą
Następny przepis: Kulicz - rosyjska babka wielkanocna

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode