Kukurydziane placuszki bananowo – cynamonowe
Szykujemy dla Was coś specjalnego. Przepis na niebanalne, zdrowe placuszki z kaszy kukurydzianej, które wprowadzą odmianę do Waszych śniadań czy podwieczorków. Nasze kukurydziane placuszki bananowo – cynamonowe są niesamowicie smaczne, aromatyczne i sycące. Niezwykle proste w przygotowaniu, świetnie smakują na ciepło, ale też na zimno. Cynamon i banan dodają im niepowtarzalnego smaku i aromatu. To pyszny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Przepis na placki z kaszy kukurydzianej to idealne rozwiązanie dla osób szukających ciekawych pomysłów na zdrowe, domowe wypieki. Zapraszamy do zapoznania się z tym niezwykle smakowitym przepisem.
admin
Składniki:
- 7 łyżek mąki kukurydzianej
- 200 ml mleka
- 2 łyżki gazowanej wody
- 1 jajko
- 1 banan
- szczypta cynamonu i soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
Kukurydziane placuszki bananowo – cynamonowe – jak zrobić?
- Mąkę zmiksować z mlekiem, wodą, cynamonem, cukrem waniliowymi żółtkiem. Banana rozgnieść widelcem na papkę. Białko ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy kukurydzianej razem z bananem, delikatnie wymieszać.
- Łyżką nakładać masę na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem. Smażyć placki z obu stron na złoty kolor.
- Podawać polane miodem, z ulubioną konfiturą lub posypane cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: placuszki z kaszy kukurydzianej, placki z kaszy kukurydzianej
Porady – dodatkowe informacje
Podawać na ciepło, świeżo przyrządzone. Zimne, bądź odgrzewane robią się suche i twardsze.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kukurydza z grilla
Następny przepis: Kukurydziane placuszki z cukinii