Kukurydziane ciasteczka
Jeżeli jesteś fanem słodkości, ale poszukujesz alternatywy dla tradycyjnych wypieków, ten przepis jest dla Ciebie. Kukurydziane ciasteczka to propozycja nie tylko dla osób na specjalistycznej diecie. Dzięki mące kukurydzianej, ciasteczka są kruche i mają wyjątkowo delikatny smak. Można je podać jako przekąskę czy dodatek do popołudniowej kawy. Ciasteczka kukurydziane są proste w przygotowaniu, a ich mała wielkość sprawia, że stanowią idealną porcję dla osoby, która chce zaspokoić swoje zachcianki na coś słodkiego. Spróbuj zrobić ciasteczka z mąki kukurydzianej i przekonaj się, jak smaczne może być to ciasto.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na 50 sztuk:
- 3 szklanki mąki kukurydzianej + do podsypania
- 1 kostka margaryny
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1 duża łyżka cukru trzcinowego
- PAPIER DO PIECZENIA
Kukurydziane ciasteczka – jak zrobić?
- Wykonanie: na stolnicę przesypać mąkę kukurydzianą, dodać tłuszcz, cukier, posiekać, dodać tyle wody (przegotowana, wystudzona), by zagnieść elastyczne ciasto.
- Następnie ciasto delikatnie podsypać, rozwałkować na placek o grubości około 3 mm.
- Placek posypać cukrem trzcinowym, wałkiem delikatnie przewałkować ciasto.
- Następnie foremkami wycinać ciastka, przenieść na papier do pieczenia. Można delikatnie naciąć radełkiem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor w temp. 180 stopni przez około 25 minut.
Słowa kluczowe: ciasteczka kukurydziane przepis, kruche ciasteczka z mąki kukurydzianej, ciastka kukurydziane, ciasteczka z mąki kukurydzianej.
Kukurydziane ciasteczka – dodatkowe informacje
1. Ciastka kukurydziane to kruche ciasteczka z mąki kukurydzianej.
2. Można je dodatkowo udekorować lukrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kukułcze gniazda smażone w głębokim tłuszczu
Następny przepis: Kukurydza konserwowa na zimę