Kukurydza konserwowa na zimę
Czy kochasz kukurydzę tak bardzo, że chciałbyś cieszyć się jej smakiem przez cały rok? Oto prosty i praktyczny przepis na kukurydzę konserwową, który pozwoli Ci odkryć sekrety domowej konserwacji. Tradycyjna metoda konserwacji, sprawdzona poprzez pokolenia, zachowa naturalny smak i wartości odżywcze kukurydzy. Sprawdzi się doskonale, gdy zimą zatęsknisz za smakiem lata albo gdy zorganizujesz spontaniczne spotkanie, a w spiżarni zabraknie świeżych warzyw. Przygotuj słoiki i zanurz się w nieskomplikowany proces konserwacji kukurydzy, dzięki któremu zawsze będziesz mieć pod ręką zdrowy składnik do wielu potraw.
admin
Składniki:
- kukurydza
- 4 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki cukru
- 3 szklanki wody
Kukurydza konserwowa na zimę – jak zrobić?
- Kukurydzę oddzielamy od kaczanów, aby zostały nam same ziarna, następnie gotujemy około 15 minut, wrzucając ją do wrzącej, lekko osolonej wody. Po tym czasie odcedzamy kukurydzę i nakładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków lub butelek np. po Kubusiu.
- Z wody, soli i cukru przygotowujemy zalewę i napełniamy nią słoiczki z kukurydzą – szczelnie zakręcamy.
- Wstawiamy do kotła, zalewamy gorącą wodą (ja zalałam zimną). Pasteryzujemy 90 minut w temperaturze 90-95 stopni C. Po pasteryzacji, ostudzamy.
- Następnego dnia powtarzamy pasteryzację, utrzymując tę samą temperaturę wody przez 30-40 minut.
- Gotowe!
Kukurydza konserwowa na zimę – dodatkowe informacje
Nie podawałam ilości kukurydzy ponieważ sama nie odważałam kukurydzy 🙂 Jeżeli nam zbraknie zalewy po prostu w 5 min zagotowujemy drugą porcję 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kukurydziane ciasteczka
Następny przepis: Kukurydziane gwiazdki - bezglutenowe i bez jajek