Kukurydza konserwowa na zimę

Kukurydza konserwowa na zimę

Czy kochasz kukurydzę tak bardzo, że chciałbyś cieszyć się jej smakiem przez cały rok? Oto prosty i praktyczny przepis na kukurydzę konserwową, który pozwoli Ci odkryć sekrety domowej konserwacji. Tradycyjna metoda konserwacji, sprawdzona poprzez pokolenia, zachowa naturalny smak i wartości odżywcze kukurydzy. Sprawdzi się doskonale, gdy zimą zatęsknisz za smakiem lata albo gdy zorganizujesz spontaniczne spotkanie, a w spiżarni zabraknie świeżych warzyw. Przygotuj słoiki i zanurz się w nieskomplikowany proces konserwacji kukurydzy, dzięki któremu zawsze będziesz mieć pod ręką zdrowy składnik do wielu potraw.

Składniki:

  • kukurydza
  • 4 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 szklanki wody

Kukurydza konserwowa na zimę – jak zrobić?

  1. Kukurydzę oddzielamy od kaczanów, aby zostały nam same ziarna, następnie gotujemy około 15 minut, wrzucając ją do wrzącej, lekko osolonej wody. Po tym czasie odcedzamy kukurydzę i nakładamy do wcześniej przygotowanych słoiczków lub butelek np. po Kubusiu.
  2. Z wody, soli i cukru przygotowujemy zalewę i napełniamy nią słoiczki z kukurydzą – szczelnie zakręcamy.
  3. Wstawiamy do kotła, zalewamy gorącą wodą (ja zalałam zimną). Pasteryzujemy 90 minut w temperaturze 90-95 stopni C. Po pasteryzacji, ostudzamy.
  4. Następnego dnia powtarzamy pasteryzację, utrzymując tę samą temperaturę wody przez 30-40 minut.
  5. Gotowe!

Kukurydza konserwowa na zimę – dodatkowe informacje

Nie podawałam ilości kukurydzy ponieważ sama nie odważałam kukurydzy 🙂 Jeżeli nam zbraknie zalewy po prostu w 5 min zagotowujemy drugą porcję 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kukurydziane ciasteczka
Następny przepis: Kukurydziane gwiazdki - bezglutenowe i bez jajek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode