Kukułka

Kukułka

„Kukułka” to jedno z najpopularniejszych i najbardziej uwielbianych ciast domowych w polskich kuchniach. Pochodzi z książki siostry Anastazji, która przez lata inspirowała gospodynie domowe swoimi przepisami na ciasta i desery. W „Kukułce” idealnie łączą się smaki: delikatnego biszkoptu, czekoladowej polewy i wiśni w likierze. Pierwsze kęsy tego ciasta od razu przypominają domowe, rodzinne spotkania przy szklance słodkiej herbaty. To ciasto zdecydowania przypomina dużego ptaka z dziobem pełnym smakołyków, stąd prawdopodobnie wzięła się jego nazwa. „Kukułka” to nie tylko smak, ale również piękno i elegancja na Twoim stole.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 8 jaj
  • 20 dag cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Biszkopt jasny:
  • 4 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa czekoladowa:
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 tabliczki czekolady (mleczna i gorzka)
  • 3-4 kieliszki rumu
  • Masa śmietanowa:
  • 4 kubki śmietany kremówki (1l)
  • 4 opakowania śmietany Fix
  • 2 łyżki cukru pudru

Kukułka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Biszkopt ciemny:

    Białka ubić z cukrem, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie, cały czas ubijając stopniowo dodawać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem formy i piec ok 25 min w tem. 180 stopni Celsjusza.

  2. 2.

    Biszkopt jasny:

    Białka ubić z cukrem, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie, cały czas ubijając stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do takiej samej formy jak przy biszkopcie ciemnym i piec ok 25 min w tem. 180 stopni Celsjusza.

  3. 3.

    Masa czekoladowa:

    Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i przelać do garnka. Następnie dodać połamane czekolady oraz cukier. Wszystko razem mieszając podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Pod koniec podgrzewania dodać rum, wymieszać i wystudzić.

  4. 4.

    Masa śmietanowa:

    Podczas ubijania śmietany kremówki stopniowo dodawać cukier puder i śmietany fix.

  5. 5.

    Przełożenie:

    Ciemny biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy śmietanowej. Następnie pokruszyć jasny biszkopt i wlać na niego masę czekoladową. Następnie wyłożyć pozostałą masę śmietanową i przykryć ciemnym biszkoptem. Smacznego

Porady – dodatkowe informacje o ciastku Kukułka

Pokrojone ciasto można podawać z wiśniami w syropie 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KUJAWSKA ZUPA KLOPSOWA
Następny przepis: Kukiełka z masłem ziołowym i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode