Kukułka
Składniki:
- Biszkopt jasny:
- 8 jaj
- 20 dag cukru
- 6 łyżek mąki tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Biszkopt jasny:
- 4 jaja
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa czekoladowa:
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 tabliczki czekolady (mleczna i gorzka)
- 3-4 kieliszki rumu
- Masa śmietanowa:
- 4 kubki śmietany kremówki (1l)
- 4 opakowania śmietany Fix
- 2 łyżki cukru pudru
Kukułka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Biszkopt ciemny:
Białka ubić z cukrem, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie, cały czas ubijając stopniowo dodawać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem formy i piec ok 25 min w tem. 180 stopni Celsjusza.
-
2.
Biszkopt jasny:
Białka ubić z cukrem, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie, cały czas ubijając stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do takiej samej formy jak przy biszkopcie ciemnym i piec ok 25 min w tem. 180 stopni Celsjusza.
-
3.
Masa czekoladowa:
Kawę rozpuścić w 1/4 szklanki wody i przelać do garnka. Następnie dodać połamane czekolady oraz cukier. Wszystko razem mieszając podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Pod koniec podgrzewania dodać rum, wymieszać i wystudzić.
-
4.
Masa śmietanowa:
Podczas ubijania śmietany kremówki stopniowo dodawać cukier puder i śmietany fix.
-
5.
Przełożenie:
Ciemny biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy śmietanowej. Następnie pokruszyć jasny biszkopt i wlać na niego masę czekoladową. Następnie wyłożyć pozostałą masę śmietanową i przykryć ciemnym biszkoptem. Smacznego
Porady – dodatkowe informacje o ciastku Kukułka
Pokrojone ciasto można podawać z wiśniami w syropie 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KUJAWSKA ZUPA KLOPSOWA
Następny przepis: Kukiełka z masłem ziołowym i serem