Kukiełka z masłem ziołowym i serem

Kukiełka z masłem ziołowym i serem

Kukiełka z masłem ziołowym i serem to prosta i smaczna propozycja na przekąskę w formie grzanki. Receptura bazuje na kukiełce lisieckiej, rodzaju białego chleba o chrupiącej skorupie i miękkim miąższu, której unikalny smak docenią wszyscy miłośnicy pieczywa. Masło ziołowe oraz ser dodają chlebowi dodatkowych aromatów i smaku. Te składniki stworzą pyszną, aromatyczną kombinację, której trudno będzie się oprzeć. To doskonała propozycja dla tych, którzy są na bieżąco z modnymi przekąskami. Jest to szybka alternatywa na śniadanie, kolację, czy spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki:

  • podłużna bułka (u mnie: kukiełka lisiecka)
  • tarty żółty ser
  • Na masło ziołowe:
  • ok. 2 łyżki masła
  • świeże zioła (u mnie: szczypiorek, pietruszka, oregano, bazylia, tymianek)
  • czosnek

Kukiełka z masłem ziołowym i serem – jak zrobić?

  1. Włączamy piekarnik, ustawiając go na 180 stopni.

  2. Przygotowujemy masło ziołowe: miękkie masło mieszamy z drobno posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na chwilę, żeby smaki się „przegryzły”.

  3. Bułkę nacinamy kilkakrotnie pod kątem (nacięcia odległe od siebie o 1-2 cm).

  4. Do nacięć wkładamy nieco masła ziołowego i tartego sera.

  5. Zapiekamy przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści, a bułka będzie chrupiąca z wierzchu.

Porady – dodatkowe informacje

Świeże zioła można oczywiście zastąpić suszonymi. Ich ilość dodawaną do masła należy dostosować do własnego gustu. O kukiełce lisieckiej, tradycyjnym pieczywie regionalnym, można przeczytać TU


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kukułka
Następny przepis: Kukułkowiec ciasto Kukułka bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode