Kukiełka z masłem ziołowym i serem
Kukiełka z masłem ziołowym i serem to prosta i smaczna propozycja na przekąskę w formie grzanki. Receptura bazuje na kukiełce lisieckiej, rodzaju białego chleba o chrupiącej skorupie i miękkim miąższu, której unikalny smak docenią wszyscy miłośnicy pieczywa. Masło ziołowe oraz ser dodają chlebowi dodatkowych aromatów i smaku. Te składniki stworzą pyszną, aromatyczną kombinację, której trudno będzie się oprzeć. To doskonała propozycja dla tych, którzy są na bieżąco z modnymi przekąskami. Jest to szybka alternatywa na śniadanie, kolację, czy spontaniczne spotkanie z przyjaciółmi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- podłużna bułka (u mnie: kukiełka lisiecka)
- tarty żółty ser
- Na masło ziołowe:
- ok. 2 łyżki masła
- świeże zioła (u mnie: szczypiorek, pietruszka, oregano, bazylia, tymianek)
- czosnek
Kukiełka z masłem ziołowym i serem – jak zrobić?
-
Włączamy piekarnik, ustawiając go na 180 stopni.
-
Przygotowujemy masło ziołowe: miękkie masło mieszamy z drobno posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na chwilę, żeby smaki się „przegryzły”.
-
Bułkę nacinamy kilkakrotnie pod kątem (nacięcia odległe od siebie o 1-2 cm).
-
Do nacięć wkładamy nieco masła ziołowego i tartego sera.
-
Zapiekamy przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści, a bułka będzie chrupiąca z wierzchu.
Porady – dodatkowe informacje
Świeże zioła można oczywiście zastąpić suszonymi. Ich ilość dodawaną do masła należy dostosować do własnego gustu. O kukiełce lisieckiej, tradycyjnym pieczywie regionalnym, można przeczytać TU
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kukułka
Następny przepis: Kukułkowiec ciasto Kukułka bez pieczenia