KUJAWSKA ZUPA KLOPSOWA
Kujawska zupa klopsowa jest tradycyjnym daniem regionu Kujaw, znanym i cenionym na całym świecie. Jej wyjątkowy i niepowtarzalny smak zawdzięcza doskonale wyważonej słodko-kwaszonym farszowi klopsów. Co więcej, kluczowym składnikiem tej zupy jest ocet, który nadaje potrawie niezwykłego kwaskowatości, ożywiając i intensyfikując jej smak. Ten komfortowy posiłek jest idealny na chłodne dni, szczególnie jeżeli szukasz czegoś, co rozgrzeje Cię od środka. Zapewniam, że nie tylko przesytne, ale również rozkoszujące kubki smakowe. Jeżeli jesteś gotowy na nowe doznania kulinarcze, oderwij się od codziennych dań i odważ się spróbować kujawskiej zupy klopsowej.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- włoszczyzna
- 6 średnich ziemniaków
- słodka śmietanka
- ocet
- cukier
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 łyżki kaszki mannej
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- przyprawa uniwersalna
- pęczek natki pietruszki
- majeranek
Kujawska zupa klopsowa – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Wstawiamy wywar warzywny. Włoszczyznę kroimy w kostkę, dodajemy liście laurowe i ziele ang. Gdy włoszczyzna zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.
-
2.
Mięso mielimy maszynką, dodajemy jajka i kaszkę manną (zapobiega rozpadaniu się klopsów), przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy klopsy mokrymi rękoma.
-
3.
Gdy ziemniaki są miękkie, wrzucamy stopniowo klopsy. Chwilę od wypłynięcia, zdejmujemy z ognia. Zaprawiamy zupę śmietanką, dodajemy ocet i cukier wedle uznania. Wrzucamy pietruszkę. Kto lubi zupy zaciągane zaklepką z mąki – może to zrobić po wrzuceniu klopsów.
xxxx – dodatkowe informacje
Polecam używać tylko i wyłącznie mięsa mielonego własnoręcznie w domu.