Kucykowa Dolinka, czyli tort my little pony

Kucykowa Dolinka, czyli tort my little pony

Dzisiaj mamy dla Was coś naprawdę wyjątkowego – Kucykową Dolinkę, czyli tort my little pony. Ten przepis to prawdziwe marzenie wszystkich fanów kreskówek z My Little Pony, które teraz można przenieść na urodzinowy stół. Kucykowa Dolinka to nie tylko smakowity tort, ale również piękny element dekoracyjny urodzinowego przyjęcia. Postacie z My Little Pony – Twilight Sparkle, Applejack, Rainbow Dash, Pinkie Pie, Fluttershy i Rarity – mogą teraz towarzyszyć Twojemu dziecku nie tylko na ekranie, ale również na deserze urodzinowym. Z pewnością taki tort sprawi, że każda urodzinowa impreza stanie się niezapomniana.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 12 jaj
  • 2 szkl cukru
  • szczypta soli
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szkl mąki tortowej
  • 2/3 szkl kakao
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Ciasto do formy w kształcie zamku:
  • 2 szkl mąki
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 jajka
  • 1 szkl mleka
  • Masa czekoladowa:
  • 2 i 1/2 kostki margaryny
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 op Nutelli
  • 4 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki zielone
  • 1 galaretka niebieska
  • lukier w tubce biały i czerwony
  • 2 figurki koników my little pony
  • kolorowe czekoladowe cukierki
  • serduszka i kwiatki z masy cukrowej
  • wafelek

Kucykowa dolinka, czyli tort my little pony – jak zrobić?

  1. 1.
    Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy powoli cukier i cukier waniliowy. Gdy białka będą błyszczące dodajemy po 1 żółtku, nie przestając ubijać. Po wrzuceniu wszystkich 12 żółtek przesiewamy mąkę kakao i proszek do pieczenia do ubitych jajek i mieszamy delikatnie szpatułką. Na blachę o wymiarach: 42cm x 38cm wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180*C przez ok. 35 min. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia. Wystudzone ciasto przecinamy na pół.
  2. 2.
    Ciasto do formy w kształcie zamku:
    Do miski wkładamy składniki sypkie potem dodajemy resztę składników i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy przez 40 min w temperaturze 170*C.
  3. 3.
    Masa czekoladowa:
    Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Nadal ubijając dodajemy cukier, gdy białka będą błyszczące dodajemy żółtka. Ucieramy margarynę na gładką masę. Dodajemy po łyżce ubitych jajek, nadal ucierając. Po dodaniu ubitych jajek dodajemy na przemian po łyżce kremu i kakao.
  4. 4.
    Galaretki:
    Rozpuszczamy zielone galaretki w 2 szklankach wody. Niebieską galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody. Wstawiamy do lodówki, aby stężały. Po stężeniu tniemy obie galaretki w kostkę.
  5. 5.
    Złożenie:
    Na jedną połowę biszkoptu wykładamy 3/4 kremu i przykrywamy drugą częścią lekko dociskając. Resztą kremu pokrywamy boki i wierzch tortu. Wkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie dekorujemy zamek lukrowymi pisakami. Po upływie 30 min wyciągamy tort z lodówki, kładziemy na niego ozdobiony zamek. Wokół zamku wykładamy niebieską galaretkę, imitującą wodę. Na resztę wolnego miejsca wykładamy zieloną galaretkę, imitującą trawę, zostawiając 2 wolne miejsca na koniki. „Wodę” od „trawy” oddzielamy kolorowymi czekoladowymi cukierkami. Na „trawę” krótko przed podaniem wykładamy kwiatki. Po bokach tortu przyklejamy serduszka. Przed wejściem do zamku kładziemy wafelek jako most.

Porady – dodatkowe informacje

Można zrobić 2 biszkopty z 6 jajek. Figurki, kwiatki i serduszka robiłam sama za pomocą masy cukrowej. Do ciasta w formie zamku możemy dodać barwniki spożywcze przez co zamek będzie po przekrojeniu kolorowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kugiel
Następny przepis: Kućmok Tomasza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode