Kruszon z jabłkami

Kruszon z jabłkami

Uroczo nazwany „kruszon z jabłkami” to pyszne połączenie chrupiącej, kruszącej się skorupy i słodkiego, soczystego nadzienia z jabłek. Ten klasyczny deser jest nie tylko prosto wykonany, ale też tak smaczny, że warto go mieć na stałe w swoim kulinarnym repertuarze. Jego niepowtarzalny smak sprawdzi się zarówno podczas rodzinnych spotkań, jak i na szybką przekąskę w samotny wieczór. To danie, które spełni oczekiwania miłośników owocowych deserów. Kruszon z jabłkami to przepis, który zawsze cieszy się popularnością niezależnie od pory roku, wiec zapraszam do odkrywania jego aromatu i smaku.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 p. margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 p. cukru waniliowego
  • 1 kg jabłek

Kruszon z jabłkami – jak zrobić?

  1. Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao (niekoniecznie). Jedną część schłodzić w zamrażalniku. Ubić 4 białka (z lodówki) ze szczyptą soli, dodać pół szklanki cukru i ubić mikserem. Wyłożyć jedną część ciasta do wysmarowanej blachy lub wyłożonej papierem. Na ciasto wyłożyć przesmażone jabłka (lub powidła),wylać ubitą pianę z białek. Na pianę zetrzeć drugą część ciasta wyjętą z zamrażarki. Piec 40-50 minut w 150 °C.

Kruszon z jabłkami – dodatkowe informacje

Zamiast jabłek można użyć innych owoców np. brzoskwinie z puszki lub wiśnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruszon z owocami
Następny przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode