Kruszaniec z truskawkami

Kruszaniec z truskawkami

Kruszaniec z truskawkami to wyjątkowe połączenie kruszystej, lekko słodkiej ciasta i soczystych, świeżych truskawek. To doskonała propozycja na letnie popołudnie, kiedy truskawki są w pełni sezonu i emanują niepowtarzalnym, słodkim aromatem. Kruszaniec to tradycyjne ciasto, które znamy i uwielbiamy, a w połączeniu z truskawkami nabiera nowego, wyjątkowego smaku. Delikatność świeżych owoców idealnie komponuje się z chrupiącą kruszonką, tworząc wspaniałe symfonie smaku. Ten przepis zadowoli zarówno miłośników tradycyjnych wypieków, jak i tych, którzy poszukują nowych smakowych doznań. Niezależnie od okazji, kruszaniec z truskawkami zawsze będzie dobrym pomysłem.

Składniki:

  • CIASTO – 3 szklanki mąki, kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 5 żółtek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • PIANA – 5 białek, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, 2 budynie waniliowe, 1/2 szklanki oleju.
  • Pół kilograma truskawek.

Kruszaniec z truskawkami – jak zrobić?

  1. Miękką margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części nierówne. Schładzać w zamrażalniku przez 2 godziny.
  2. Małą blaszkę wykładamy folią i tarkujemy większą część ciasta, lekko dociskając.
  3. Pianę przygotowujemy przez ubijanie białek na sztywno. Pod koniec dodajemy cukry, stopniowo wsypujemy budynie oraz olej i mieszamy.
  4. Wylewamy pianę na ciasto. Układamy truskawki. Na wierzch tarkujemy pozostałe ciasto.
  5. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kruszaniec z truskawkami – dodatkowe informacje

Porady: ciasto można po upieczeniu posypać cukrem pudrem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRUSZANIEC Z TRUSKAWKAMI
Następny przepis: Kruszon z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode