KRUSZANIEC Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 5 jajek
- 1 margaryna
- 2 łyżki smalcu
- 1 łyżka kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- kisiel czerwony np.wiśniowy ,truskawkowy..
- truskawki ok 30 dag
Kruszaniec z truskawkami – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Margarynę posiekać nożem, dodać smalec, żółtka, 2 łyżki cukru, mąkę i proszek. Zarobić ciasto. Podzielić je na 3 części; 1 większą i 2 mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao i wymieszać. Większą część wyłożyć na wysmarowaną blaszkę. Pozostałe ciasta schłodzić. Białka ubić z pozostałym cukrem, dodać kisiel i ubić. Schłodzone ciasto ciemne zetrzeć na tarce o grubych oczkach na przygotowane ciasto na blaszce. Na nie ułożyć pokrojone na pół truskawki, na truskawki wyłożyć ubitą pianę, na pianę zetrzeć schłodzone ciasto jasne. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Słowa kluczowe: kruszaniec z owocami, kruszaniec z truskawkami, kruszaniec ciasto, kruszaniec przepis
Kruszaniec z truskawkami – dodatkowe informacje
Przygotowując kruche ciasto z dodatkiem kakao, warto dodać do niego startą na tarce mleczną lub gorzką czekoladę. Wzbogaci ona smak ciasta i stanie się bardziej aromatyczne;)