KRUSZANIEC Z TRUSKAWKAMI

KRUSZANIEC Z TRUSKAWKAMI

Witamy w przepisie na kruszanca z truskawkami. Odkryj tajemnicę tego niezwykle przyjemnego dla podniebienia deseru. Kruszanec to tradycyjne polskie ciasto, które szczególnie uwielbiamy za jego chrupkość i delikatne, lekko maślane wnętrze. W naszej wersji kruchego kruszanca dodajemy soczyste, sezonowe truskawki, które stanowią doskonałe uzupełnienie tego wypieku. To połączenie smaków z pewnością podbije serca wszystkich milośników słodkości. Więc, chwytaj za wałek, miskę i przepis na kruszanca. Przygotuj kruszanec z truskawkami i ciesz się słodkim, letnim smakiem!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • kisiel czerwony np.wiśniowy ,truskawkowy..
  • truskawki ok 30 dag

Kruszaniec z truskawkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Margarynę posiekać nożem, dodać smalec, żółtka, 2 łyżki cukru, mąkę i proszek. Zarobić ciasto. Podzielić je na 3 części; 1 większą i 2 mniejsze. Do jednej mniejszej dodać kakao i wymieszać. Większą część wyłożyć na wysmarowaną blaszkę. Pozostałe ciasta schłodzić. Białka ubić z pozostałym cukrem, dodać kisiel i ubić. Schłodzone ciasto ciemne zetrzeć na tarce o grubych oczkach na przygotowane ciasto na blaszce. Na nie ułożyć pokrojone na pół truskawki, na truskawki wyłożyć ubitą pianę, na pianę zetrzeć schłodzone ciasto jasne. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Słowa kluczowe: kruszaniec z owocami, kruszaniec z truskawkami, kruszaniec ciasto, kruszaniec przepis

Kruszaniec z truskawkami – dodatkowe informacje

Przygotowując kruche ciasto z dodatkiem kakao, warto dodać do niego startą na tarce mleczną lub gorzką czekoladę. Wzbogaci ona smak ciasta i stanie się bardziej aromatyczne;)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krupnik z ryżem
Następny przepis: Kruszaniec z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode