Krupnik z ryżem
Składniki:
- 500 g mięsa drobiowego, na przykład podudzi
- 100 g obranej marchewki
- 50 g obranego korzenia selera
- 50 g obranego korzenia pietruszki
- 50 g obranej cebuli
- 200 g obranych ziemniaków
- 5 płaskich łyżek suchego ryżu
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz czarny – do smaku
- zielona pietruszka
Krupnik z ryżem – jak zrobić?
-
Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy- zużywamy np do krokietów. Zupę przecedzamy. Możemy na końcu obrać z kości, pokroić do dodać do zupy. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę.
-
Warzywa wrzucamy do gorącego wywaru drobiowego. Dolewamy wody.
-
Od razu wsypujemy do zupy suchy ryż.
-
Dodajemy listek, ziele, przyprawy.
-
Gotujemy do miękkości warzyw i ryżu. W miarę konieczności dolewamy wody. Zupa nie powinna być zbyt gęsta. Na końcu do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
-
Krupnik podajemy na gorąco. Doprawiamy po wierzchu pieprzem. Można jeść z dodatkiem pieczywa.
-
Smacznego 😉
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast natki pietruszki możemy dodać świeżego kopru lub kolendry.
Ryż można zastąpić kaszą jęczmienną.
Zupa jest delikatna, mocno jarzynowa. Bardzo smakuje dzieciom. Dobra w czasie przeziębienia i grypy.
Latem, kiedy warzywa są młode, krupnik gotuje się szybciej.
Warzywa w zupie nie powinny się rozgotować.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KRUPNIK Z KASZY GRYCZANEJ
Następny przepis: KRUSZANIEC Z TRUSKAWKAMI