Krupnik z ryżem

Krupnik z ryżem

Przygotowanie krupniku z ryżem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej wersji z kaszą. To prosty, ale wyjątkowo smaczny i pożywny przepis, który zadowoli zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ten ryżowy krupnik charakteryzuje się bogatym, pełnym smaku i aromatów wywarem, a dodatek ryżu nadaje mu ciekawą konsystencję. Krupnik z ziemniakami jest świetnym pomysłem na pyszne, domowe jedzenie, które przytuli od środka i dostarczy nam energii na cały dzień. To idealne rozwiązanie na chłodne, jesienne dni, które przeniesie nas smakiem do domu babci. Dlatego warto znać ten przepis i włączyć go do swojego kulinarnego repertuaru.

Składniki:

  • 500 g mięsa drobiowego, na przykład podudzi
  • 100 g obranej marchewki
  • 50 g obranego korzenia selera
  • 50 g obranego korzenia pietruszki
  • 50 g obranej cebuli
  • 200 g obranych ziemniaków
  • 5 płaskich łyżek suchego ryżu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sól, pieprz czarny – do smaku
  • zielona pietruszka

Krupnik z ryżem – jak zrobić?

  1. pokrojone warzywaMięso myjemy, zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy- zużywamy np do krokietów. Zupę przecedzamy. Możemy na końcu obrać z kości, pokroić do dodać do zupy. Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, kroimy w drobną kostkę.

  2. warzywa dodane do wywaru drobiowegoWarzywa wrzucamy do gorącego wywaru drobiowego. Dolewamy wody.

  3. warzywa i ryż do zupyOd razu wsypujemy do zupy suchy ryż.

  4. listki laurowe, ziele angielskieDodajemy listek, ziele, przyprawy.

  5. gotowanie krupnikuGotujemy do miękkości warzyw i ryżu. W miarę konieczności dolewamy wody. Zupa nie powinna być zbyt gęsta. Na końcu do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

  6. krupnik z ryżemKrupnik podajemy na gorąco. Doprawiamy po wierzchu pieprzem. Można jeść z dodatkiem pieczywa.

  7. krupnik z ryżemSmacznego 😉

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast natki pietruszki możemy dodać świeżego kopru lub kolendry.

Ryż można zastąpić kaszą jęczmienną.

Zupa jest delikatna, mocno jarzynowa. Bardzo smakuje dzieciom. Dobra w czasie przeziębienia i grypy.

Latem, kiedy warzywa są młode, krupnik gotuje się szybciej.

Warzywa w zupie nie powinny się rozgotować.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRUPNIK Z KASZY GRYCZANEJ
Następny przepis: KRUSZANIEC Z TRUSKAWKAMI

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode