krupnik z gąsek

krupnik z gąsek

Miłośnicy tradycyjnej, polskiej kuchni z pewnością rozsmakują się w tym przepisie. Krupnik z gąsek to zupa, która swoje korzenie ma w wiejskich, polskich kuchniach. Pieczołowicie wyselekcjonowane składniki, takie jak gąski, ziemniaki, marchewka, pietruszka czy seler, w połączeniu z odpowiednimi przyprawami tworzą niepowtarzalny, pełen smak i aromat danie. Użyta zielenina to nieodłączny element każdego krupniku, a tu w parze z gąskami nadaje zupie wyjątkowego charakteru. Przyrządzony według tego przepisu krupnik, zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych smaków jak i tych, którzy cenią sobie odrobine nowości na talerzu.

Składniki:

  • około 30 dag grzybów gąsek szarych lub zielonych
  • 3 litry wywaru z gotowania gąsek
  • 6-7 ziemniaków
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej

Krupnik z gąsek – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Gąski oczyścić, wypłukać 2-3 razy w letniej wodzie.

  2. 2.

    Zagotować wywar, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, osolić, opieprzyć i wrzucić grzyby-duże można pokroić. Włożyć całą, obraną cebulę. Gotować ok. 30 minut.

  3. 3.

    Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do gotujących się grzybów, wsypać majeranek, rozmaryn i kaszę. Na talerzu przybrać zieleniną.

krupnik z gąsek – dodatkowe informacje

Najlepiej jest dać jak najwięcej gąsek by krupnik był smaczniejszy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krupnik z grzybami
Następny przepis: Krupnik z kaszą pęczak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode