krupnik z gąsek
Miłośnicy tradycyjnej, polskiej kuchni z pewnością rozsmakują się w tym przepisie. Krupnik z gąsek to zupa, która swoje korzenie ma w wiejskich, polskich kuchniach. Pieczołowicie wyselekcjonowane składniki, takie jak gąski, ziemniaki, marchewka, pietruszka czy seler, w połączeniu z odpowiednimi przyprawami tworzą niepowtarzalny, pełen smak i aromat danie. Użyta zielenina to nieodłączny element każdego krupniku, a tu w parze z gąskami nadaje zupie wyjątkowego charakteru. Przyrządzony według tego przepisu krupnik, zachwyci zarówno miłośników tradycyjnych smaków jak i tych, którzy cenią sobie odrobine nowości na talerzu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 30 dag grzybów gąsek szarych lub zielonych
- 3 litry wywaru z gotowania gąsek
- 6-7 ziemniaków
- 2 listki laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka majeranku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 5 łyżek kaszy jęczmiennej
Krupnik z gąsek – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Gąski oczyścić, wypłukać 2-3 razy w letniej wodzie.
-
2.
Zagotować wywar, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, osolić, opieprzyć i wrzucić grzyby-duże można pokroić. Włożyć całą, obraną cebulę. Gotować ok. 30 minut.
-
3.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do gotujących się grzybów, wsypać majeranek, rozmaryn i kaszę. Na talerzu przybrać zieleniną.
krupnik z gąsek – dodatkowe informacje
Najlepiej jest dać jak najwięcej gąsek by krupnik był smaczniejszy.