Krupnik na żeberkach

Krupnik na żeberkach

Zachęcamy do spróbowania przepisu na pyszny krupnik na żeberkach. Ta tradycyjna zupa stanowi esencję komfortowego posiłku, idealną na chłodne dni. Bogata, aromatyczna i sycąca, to kulinarny rarytas, który zaskoczy każdego swoim smakiem. Przyprawy do krupniku są kluczowe, by uzyskać odpowiedni smak i aromat. Zapewne zastanawiasz się, jak ugotować dobry krupnik? Nasz przepis na krupnik na żeberkach dostarczy odpowiedzi na to pytanie. Ta zupa krupnik na żeberkach to prawdziwe ciepło serwowane w misce, pełne warzyw, mięsa i kaszy jęczmiennej.

Składniki:

  • 400 g żeber wieprzowych
  • 400 g ziemniaków obranych
  • 5 łyżek kaszy jęczmiennej
  • 90 g marchewki obranej
  • 80 g cebuli obranej
  • 30 g korzenia pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • sól, pieprz czarny, przyprawa uniwersalna – do smaku
  • zielona pietruszka, zielony koper

Pyszny krupnik na żeberkach – przepis

  1. 1.Jarzyny myjemy, obieramy. Następnie kroimy w kostkę.
  2. 2.W garnku zalewamy zimną wodą żeberka, wcześniej umyte. Gotujemy mięso do miękkości. Ugotowane mięso wyjmujemy, wywar przecedzamy.
  3. 3.Do wywaru dodajemy pokrojone jarzyny.
  4. 4.Następnie wsypujemy kaszę. Dodajemy przyprawy. Krupnik gotujemy do miękkości jarzyn i kaszy, na małym ogniu. Dolewamy wody tyle, aby zupa nie była zbyt gęsta, ale i nie rzadka.
  5. 5.Wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe, gdyż zupa będzie gorzkawa, gdy zioła będą w niej dłużej się moczyć. Kiedy krupnik na żeberkach jest ugotowany dodajemy posiekaną natkę z koperkiem.
  6. 6.Krupnik na żeberkach podajemy na gorąco samodzielnie lub z pieczywem.
  7. 7.Smacznego.

Porady – dodatkowe informacje

Ugotowane mięso można obrączkować i dodać do zupy krupnik na żeberkach lub użyć jako farsz, na przykład do krokietów lub pierogów.

Krupnik na żeberkach jest nie tylko pyszny, ale również smaczny i rozgrzewający – idealny na pierwszy głód.

Krupnik z żeberkami to doskonałe danie jednogarnkowe. Można zastąpić kaszę ryżem. Zupę krupnik na żeberkach należy doprawić według własnego smaku, zwracając uwagę na dominację czarnego pieprzu. Dodatkowo, do tej zupy można dodać suszony grzyb, na przykład borowik.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krupnik na kurzych żołądkach
Następny przepis: Krupnik z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode