Krupnik na kurzych żołądkach
Krupnik na kurzych żołądkach to uroczy powrót do tradycji kulinarnych naszych babć, przepełniony domowym smakiem i aromatem. To apetyczna propozycja dla wszystkich miłośników wytrawnych zup, z dodatkiem unikalnej nuty kurzych żołądków. Niepowtarzalny charakter tej potrawy sprawia, że krupnik na żołądkach drobiowych jest doskonałą propozycją na rodzinny obiad, czy sycący posiłek po długim dniu. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, a zaufanie do starego, sprawdzonego przepisu gwarantuje spektakularny efekt na talerzu każdej osoby, która postanowi spróbować tego wyjątkowego dania. Poczuj w swoim domu prawdziwy smak tradycji!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 60 dekagramów kurzych żołądków
- 3 ziemniaki
- 3 marchewki
- pół selera
- 1 pietruszka
- mały por
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziaren ziela i pieprzu
- kilka liści laurowych
- garstka grzybów suszonych
- 1/2 szklanki kaszy perłowej
- sól
- pieprz mielony
- posiekana natka pietruszki
Krupnik na kurzych żołądkach – jak zrobić?
- Żołądki dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze części, zalewamy dwoma litrami wody, solimy i wstawiamy do gotowania na pół godziny.
- Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, por i cebulę w talarki, czosnek siekamy, wrzucamy to do wywaru razem z pietruszką i selerem w całości.
- Dodajemy suszone grzyby i przyprawy, na końcu kaszę.
- Gotujemy jeszcze jakieś pół godziny, tak aby żołądki były miękkie.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki.
Słowa kluczowe: zupa krupnik na żołądkach, krupnik na żołądkach przepis, krupnik na żołądkach drobiowych, krupnik na żołądkach.
Krupnik na kurzych żołądkach – dodatkowe informacje
Jeżeli nie przeszkadza nam w zupie gotowana pietruszka i seler to możemy również wrzucić pokrojoną w kostkę jak ziemniaki czy marchew.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krupnik na kościach schabowych
Następny przepis: Krupnik na żeberkach