Krupnik na kościach schabowych

Krupnik na kościach schabowych

Wszyscy znamy i kochamy tradycyjny, domowy krupnik, pełen warzyw i mięsa. Ale co powiecie na nieco ekskluzywną wersję tego klasycznego dania? Proponujemy krupnik na kościach schabowych, który swoją wyjątkową głębię smaku zawdzięcza właśnie schabowym kościom. To wspaniała kompozycja wyrazistych smaków i bogatego napoju, który przesiąka esencją schabu. Dopełnieniem są oczywiście warzywa gotowane razem z mięsem, które nadają zupie niezbędnych witamin i koloru. Krupnik na kościach schabowych to doskonałe danie na wigilijną zimę, ale sprawdzi się również w ciągu całego roku.

Składniki:

  • Kości wieprzowe od schabu – 0,7 kg lub mogą być również żeberka
  • Kasza jęczmienna – drobna około 0,25 kg
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Seler
  • Główka cebuli
  • Ząbek czosnku
  • Liść laurowy
  • Sól
  • Pieprz
  • Zielona pietruszka

Krupnik na kościach schabowych – jak zrobić?

  1. Kości od schabu 1.
    Kości wieprzowe wstawiamy do garnka, zalewamy wodą aby przykryła całość. Całość należy zagotować. Odlać powstałe „szumy”. Ponownie uzupełnić wodą. Dodaj sól 1-2 łyżki, główkę cebuli, ząbek czosnku i gotować ok. 45 minut aż mięso na kościach będzie miękkie. Kaszę należy wcześniej opłukać w zimnej wodzie 2-3 razy i pozostawić w wodzie. Ziemniaki pokroić w kostkę, zetrzeć marchew i pietruszkę.
  2. Krupnik 2.
    Następnie wyciągnąć mięso, dodać kaszę. Gotować ok 15 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę. Dodać przyprawy sól, pieprz, liść laurowy. Mięso z kości lub żeberek można obrać od kości i dodać do zupy. Całość gotować jeszcze ok 20 min. Na końcu dodać zieloną pietruszkę i doprawić do smaku.

Krupnik na kościach schabowych – dodatkowe informacje

Zupa „Krupnik na kościach schabowych” jest nie tylko bardzo smaczna, ale także pożywna. To idealne danie na chłodne dni. Koszt przygotowania tego pysznego dania to jedynie 6 złotych dla 6 porcji, czyli około 1 złoty za porcję. Zachęcamy do wypróbowania tej prostego i smacznego przepisu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krupnik domowy zabielany
Następny przepis: Krupnik na kurzych żołądkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode