Krupnik na kościach schabowych
Wszyscy znamy i kochamy tradycyjny, domowy krupnik, pełen warzyw i mięsa. Ale co powiecie na nieco ekskluzywną wersję tego klasycznego dania? Proponujemy krupnik na kościach schabowych, który swoją wyjątkową głębię smaku zawdzięcza właśnie schabowym kościom. To wspaniała kompozycja wyrazistych smaków i bogatego napoju, który przesiąka esencją schabu. Dopełnieniem są oczywiście warzywa gotowane razem z mięsem, które nadają zupie niezbędnych witamin i koloru. Krupnik na kościach schabowych to doskonałe danie na wigilijną zimę, ale sprawdzi się również w ciągu całego roku.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kości wieprzowe od schabu – 0,7 kg lub mogą być również żeberka
- Kasza jęczmienna – drobna około 0,25 kg
- 0,5 kg ziemniaków
- Marchewka
- Pietruszka
- Seler
- Główka cebuli
- Ząbek czosnku
- Liść laurowy
- Sól
- Pieprz
- Zielona pietruszka
Krupnik na kościach schabowych – jak zrobić?
-
1.
Kości wieprzowe wstawiamy do garnka, zalewamy wodą aby przykryła całość. Całość należy zagotować. Odlać powstałe „szumy”. Ponownie uzupełnić wodą. Dodaj sól 1-2 łyżki, główkę cebuli, ząbek czosnku i gotować ok. 45 minut aż mięso na kościach będzie miękkie. Kaszę należy wcześniej opłukać w zimnej wodzie 2-3 razy i pozostawić w wodzie. Ziemniaki pokroić w kostkę, zetrzeć marchew i pietruszkę. -
2.
Następnie wyciągnąć mięso, dodać kaszę. Gotować ok 15 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę. Dodać przyprawy sól, pieprz, liść laurowy. Mięso z kości lub żeberek można obrać od kości i dodać do zupy. Całość gotować jeszcze ok 20 min. Na końcu dodać zieloną pietruszkę i doprawić do smaku.
Krupnik na kościach schabowych – dodatkowe informacje
Zupa „Krupnik na kościach schabowych” jest nie tylko bardzo smaczna, ale także pożywna. To idealne danie na chłodne dni. Koszt przygotowania tego pysznego dania to jedynie 6 złotych dla 6 porcji, czyli około 1 złoty za porcję. Zachęcamy do wypróbowania tej prostego i smacznego przepisu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krupnik domowy zabielany
Następny przepis: Krupnik na kurzych żołądkach