Krupnik – dla malucha
Krupnik dla malucha to zdrowe, smaczne i łatwo przyswajalne danie, które z pewnością przypadnie do gustu Twojemu malcowi. Tutaj znajdziesz sprawdzony przepis na krupnik dla dziecka, który dostarczy mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Ta zupa, znaną niegdyś niemal w każdym polskim domu, możemy podać już najmłodszym smakoszom, dostosowując składniki do ich wieku. Krupniczek dla niemowlaka to doskonały pomysł na pierwsze danie główne w diecie malucha. Przepis na krupnik dla niemowlaka jest prosty, a zupa jest bardzo sycąca i pełna warzyw. Zarówno dzieci, jak i dorośli, pokochają ten domowy, tradycyjny krupnik.
Piotr Zieliński
Składniki:
- wywar lub rosół
- 4 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 1 por lub cebula
- pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
Krupnik – dla malucha – jak zrobić?
- Gotujemy wywar na jakimś mięsie, może być drób, wołowe; lub gotujemy zwykły rosół według własnego uznania. Po ugotowaniu przecedzamy przez sitko na osobnego garnka. Zagotowujemy.
- Wsypujemy pół szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na mniejszych lub większych oczkach na tarce, dodać do zupy. Por lub cebulę drobno pokroić, dodać do zupy. Można dodać także mięso z wywaru czy z rosołu drobno pokrojone. Wszystko gotujemy aż składniki będą miękkie.
Krupnik – dodatkowe informacje
Polecam tę zupę nie tylko dla dorosłych, ale także dla małych dzieciaczków, które są wprowadzane do stałych dań. Wówczas zupę należy delikatnie przyprawić, a najlepiej w ogóle nie przyprawiać, tylko zdać się na smak i aromat z warzyw. Kaszę jęczmienną można podawać dziecku od 10 miesiąca życia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruchy placek z winogronem
Następny przepis: Krupnik domowy zabielany