Kruchy tort orzechowo – kawowy
Kruchy tort orzechowo-kawowy to prawdziwa uczta dla wielbicieli kawy i słodyczy w jednym. Jest to propozycja niebywale smaczna, a zarazem elegancka. Idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i na przyjęcie z przyjaciółmi. Ciasto ma kuszący aromat wypiekanych orzechów, który idealnie komponuje się z intensywnym smakiem kawy. Dzięki połączeniu tych wszystkich składników, kruchy tort orzechowo – kawowy jest delikatny, aromatyczny, a przede wszystkim przepyszny. Wystarczy tylko kilka kroków, aby stworzyć tak wyjątkowy deser.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto orzechowe (na blachę 20×36 cm):
- 10 białek
- 20 dag cukru kryształu
- 20 dag orzechów włoskich siekanych
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- ciasto kakaowe:
- 6 jaj
- 15 dag cukru kryształu
- 4 dag ciemnego kakao
- łyżka mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ciasto kruche:
- 45 dag mąki pszennej
- 30 dag margaryny
- 5 żółtek
- 1/2 szkl. śmietany 18%
- cukier wanilinowy
- łyżka octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- krem I:
- kostka masła (200 g)
- 15 dag cukru pudru
- 1/4 szkl. wrzącego mleka
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- Krem II:
- 2 kostki masła (po 200 g)
- 6 jaj
- 1,5 szkl. cukru kryształu
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki spirytusu
- dodatkowo:
- marmolada wieloowocowa (ok. 500 g)
- polewa
- Kruchy tort orzechowo – kawowy – jak zrobić?
- Sposób przygotowania:
- Ciasto orzechowe: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Delikatnie łyżką mieszamy z mąką, bułką i orzechami. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w formie wyłożonej papierem (tylko spód) w temp. 170 stopni ok. 15-20 minut.
- Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.
- Ciasto kruche: margarynę siekamy z mąką. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 4 części. Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni.
- Krem I: kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy cukier, wlewamy wrzące mleko ciągle miksując. Na koniec powoli wlewamy kawę i spirytus. Miksujemy.
- Krem II: jaja ubijamy z cukrem na parze. Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę. Masę mieszamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy wystudzone jaja i spirytus.
- Przełożenie: ciasto orzechowe – krem II – ciasto kruche – marmolada – ciasto kruche – masa II – ciasto kakaowe – masa I – ciasto kruche – marmolada – ciasto kruche – masa II – ciasto orzechowe – polewa
Kruchy tort orzechowo – kawowy – dodatkowe informacje
Placek przełożyć najlepiej 2 dni wcześniej. Zamiast marmolady można użyć dżemu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Następny przepis: Kruchy placek z winogronem