Kruchy tort orzechowo - kawowy

Kruchy tort orzechowo – kawowy

Kruchy tort orzechowo-kawowy to prawdziwa uczta dla wielbicieli kawy i słodyczy w jednym. Jest to propozycja niebywale smaczna, a zarazem elegancka. Idealna zarówno na uroczysty obiad, jak i na przyjęcie z przyjaciółmi. Ciasto ma kuszący aromat wypiekanych orzechów, który idealnie komponuje się z intensywnym smakiem kawy. Dzięki połączeniu tych wszystkich składników, kruchy tort orzechowo – kawowy jest delikatny, aromatyczny, a przede wszystkim przepyszny. Wystarczy tylko kilka kroków, aby stworzyć tak wyjątkowy deser.

Składniki:

  • ciasto orzechowe (na blachę 20×36 cm):
  • 10 białek
  • 20 dag cukru kryształu
  • 20 dag orzechów włoskich siekanych
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ciasto kakaowe:
  • 6 jaj
  • 15 dag cukru kryształu
  • 4 dag ciemnego kakao
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ciasto kruche:
  • 45 dag mąki pszennej
  • 30 dag margaryny
  • 5 żółtek
  • 1/2 szkl. śmietany 18%
  • cukier wanilinowy
  • łyżka octu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem I:
  • kostka masła (200 g)
  • 15 dag cukru pudru
  • 1/4 szkl. wrzącego mleka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • Krem II:
  • 2 kostki masła (po 200 g)
  • 6 jaj
  • 1,5 szkl. cukru kryształu
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki spirytusu
  • dodatkowo:
  • marmolada wieloowocowa (ok. 500 g)
  • polewa
  1. Kruchy tort orzechowo – kawowy – jak zrobić?
  2. Sposób przygotowania:
    1. Ciasto orzechowe: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Delikatnie łyżką mieszamy z mąką, bułką i orzechami. Ciasto dzielimy na 2 części i pieczemy w formie wyłożonej papierem (tylko spód) w temp. 170 stopni ok. 15-20 minut.
    2. Ciasto kakaowe: białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier a następnie żółtka. Na koniec delikatnie mieszamy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód) i pieczemy 30 minut w temp. 170 stopni.
    3. Ciasto kruche: margarynę siekamy z mąką. Stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto, które dzielimy na 4 części. Pieczemy ok. 10-15 minut w temp. 170 stopni.
    4. Krem I: kawę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy. Masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy cukier, wlewamy wrzące mleko ciągle miksując. Na koniec powoli wlewamy kawę i spirytus. Miksujemy.
    5. Krem II: jaja ubijamy z cukrem na parze. Dodajemy rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody kawę. Masę mieszamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch, dodajemy wystudzone jaja i spirytus.
    6. Przełożenie: ciasto orzechowe – krem II – ciasto kruche – marmolada – ciasto kruche – masa II – ciasto kakaowe – masa I – ciasto kruche – marmolada – ciasto kruche – masa II – ciasto orzechowe – polewa

Kruchy tort orzechowo – kawowy – dodatkowe informacje

Placek przełożyć najlepiej 2 dni wcześniej. Zamiast marmolady można użyć dżemu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruchy placek ze śliwką i kruszonką
Następny przepis: Kruchy placek z winogronem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode