Kruchy placek ze śliwką i kruszonką

Kruchy placek ze śliwką i kruszonką

Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnych, domowych wypieków. Słodko-kwaśne śliwki, zatopione w delikatnym, kruchym cieście, tworzą idealne połączenie, które doskonale komponuje się z chrupiącą kruszonką. Ten przepis to doskonały pomysł na podanie gościom nie tylko na specjalne okazje, ale także na codzienne spotkanie przy kawie. Kruchy placek ze śliwkami i kruszonką to deser, który zachwyci Cię swoim smakiem i aromatem, a także prostotą wykonania. Dodatek kruszonki na wierzch deseru dodaje nie tylko smaku, ale także uczyni tę potrawę niezwykle atrakcyjną wizualnie.

Składniki:

  • Ciasto:
    • mąka pszenna 300 g
    • masło zimne 200 g
    • cukier 120 g
    • cukier waniliowy 2 łyżeczki
    • żółtka 2
    • śmietana gęsta 1 łyżka
    • sól 1/3 łyżeczki
    • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Kruszonka:
    • masło zimne 50 g
    • cukier drobny 50 g
    • mąka pszenna 100 g
    • Składniki na kruszonkę można podwoić, zależy ile chcemy uzyskać kruszonki
  • Dodatkowo:
    • śliwki około 700 – 800 g
    • cukier puder łyżki 3

Kruchy placek ze śliwką i kruszonką – jak zrobić?

  1. Do miski przesiać mąkę, oba cukry i sól. Dodać zimne masło pokrojone w kawałki. Składniki posiekać nożem, dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozmrozić śliwki.
  2. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, cukier oraz kawałki masła i rozdrabniać składniki palcami, by powstały grudki, czyli nasza kruszonka. Kruszonkę włożyć do lodówki.
  3. Z lodówki wyjąć ciasto i rozwałkować na grubość około 1 cm. Ciasto włożyć do średniej wielkości blaszki, oprószyć delikatnie mąką. Na wierzchu ułożyć śliwki, pamiętając o tym, aby śliwki ułożyć skórką do dołu. Śliwki lekko wcisnąć w ciasto, a następnie posypać kruszonką.
  4. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-45 minut.
  5. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Kruchy placek ze śliwką i kruszonką – jak zrobić? to przepyszna i prosta do wykonania propozycja na ciasto. Składniki są łatwo dostępne, a sama przygotowanie nie zajmie wiele czasu. Najpierw przygotowujemy ciasto, które składa się z przesianej mąki, cukru, soli, zimnego pokrojonego masła, żółtek i śmietany. Zagniatamy składniki i formujemy kulę, którą wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie rozmrażamy śliwki. Następnie przygotowujemy kruszonkę z mąki, cukru i masła. Całość wkładamy do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm i przekładamy do blaszki. Na wierzchu układamy śliwki skórką do dołu i posypujemy kruszonką. Całość pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto jest gotowe do podania. Możemy je posypać cukrem pudrem, co dodatkowo je udekoruje i podkreśli smak. Smacznego!

Kruchy placek ze śliwką i kruszonką – dodatkowe informacje

Czas przygotowania do 60 minut + czas pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruchy mazurek z marmoladą
Następny przepis: Kruchy tort orzechowo - kawowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode