Kruchy placek z winogronem
Kruchy placek z winogronem to zamknięcie smaku lata w jednym kawałku ciasta. Prosty przepis na to wyjątkowe ciasto łączy w sobie delikatną, kruchą podstawę i soczyste, dojrzałe winogrona. Placek z winogronem jest idealnym deserem na koniec letniego obiadu, ale równie dobrze sprawdzi się jako słodka przekąska podczas popołudniowej kawy czy herbaty. Odkryj wyjątkowe połączenie smaków i zaskocz swoich gości nietypowym ciastem, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Kruchy placek z winogronem to doskonały sposób na kreatywne wykorzystanie sezonowych owoców.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Tortownica o średnicy 26 cm
- Ciasto kruche:
- 400 gram mąki
- 200 gram masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- Około 2-3 kiście winogrona ciemnego
- 2 łyżki grysiku do posypania wyłożonego ciasta
- Cukier puder do posypania
Kruchy placek z winogronem – jak zrobić?
- Winogrono obieramy myjemy, osuszamy i obieramy z kiści.
- Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do mniej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części (w proporcji 1/3 i 2/3).
- Pierwszą część (większą) wykładamy na dno przygotowanej tortownicy. Formujemy nieco wyższe brzegi.
- Wyłożone ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy grysikiem.
- Na grysik wykładamy obrane z kiści winogrono.
- Z drugiej części ciasta wycinamy paski, które układając na owocach przeplatamy. Z części ciasta formujemy kulki i układamy je na powstałej kratce, tak by powstały kiście winogrona.
- Gotowe ciasto pieczemy około 50 minut w 180°C.
- Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
porady – dodatkowe informacje
Ciasto z winogronami przepis można także upiec na formie do tarty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruchy tort orzechowo - kawowy
Następny przepis: Krupnik - dla malucha