Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli

Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli

Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli to prawdziwa kulinarna gratka. Ten oryginalny przepis to połączenie chrupiącego ciasta krucho-drożdżowego i delikatnego, drożdżowego nadzienia, które przyrządza się w wyjątkowej kąpieli drożdżowej. To idealna propozycja na ciepłe, rodzinne popołudnie czy spotkanie z przyjaciółmi. Ich niepowtarzalny smak zachwyci niejedno podniebienie. Przygotowanie tych wyjątkowych pierożków z wodnej kąpieli to prawdziwa kulinarna przygoda – oryginalna i pełna aromatów. Daj się porwać kulinarnemu szaleństwu i odkryj niecodzienną magię kąpieli drożdżowej.

Składniki:

  • 75 dag mąki
  • 2 margaryny
  • 15 dag drożdży (zaczyn: 3 łyżki cukru, 3 łyżki letniego mleka, 3 łyżki mąki)
  • marmolada

Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli – jak zrobić?

  1. Drożdże rozprowadzić z cukrem. Dodać ciepłe mleko i mąkę. Odczekać 15 min.
    Margarynę posiekać z mąką. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto.
    Uformować kulę i zanurzyć do miski z zimną wodą. Wstawić do lodówki na 1h.
    Odsączyć kulę ciasta i podzielić na 4 części.
    Rozwałkować 1 część ciasta (pozostałe trzymać w lodówce). Wykrajać kółka i nałożyć łyżeczkę marmolady. Formować pierożki.
    Czynność powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.
    Piec ok. 10 min w 180°C.
    Po wystudzeniu na kratce posypać cukrem pudrem.

Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli – dodatkowe informacje

Zamiast marmolady można użyć kawałków czekolady.
Doskonałe również lukrowane na ciepło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami
Następny przepis: Kruchy mazurek z marmoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode