Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli
Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli to prawdziwa kulinarna gratka. Ten oryginalny przepis to połączenie chrupiącego ciasta krucho-drożdżowego i delikatnego, drożdżowego nadzienia, które przyrządza się w wyjątkowej kąpieli drożdżowej. To idealna propozycja na ciepłe, rodzinne popołudnie czy spotkanie z przyjaciółmi. Ich niepowtarzalny smak zachwyci niejedno podniebienie. Przygotowanie tych wyjątkowych pierożków z wodnej kąpieli to prawdziwa kulinarna przygoda – oryginalna i pełna aromatów. Daj się porwać kulinarnemu szaleństwu i odkryj niecodzienną magię kąpieli drożdżowej.
admin
Składniki:
- 75 dag mąki
- 2 margaryny
- 15 dag drożdży (zaczyn: 3 łyżki cukru, 3 łyżki letniego mleka, 3 łyżki mąki)
- marmolada
Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli – jak zrobić?
-
Drożdże rozprowadzić z cukrem. Dodać ciepłe mleko i mąkę. Odczekać 15 min.
Margarynę posiekać z mąką. Wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto.
Uformować kulę i zanurzyć do miski z zimną wodą. Wstawić do lodówki na 1h.
Odsączyć kulę ciasta i podzielić na 4 części.
Rozwałkować 1 część ciasta (pozostałe trzymać w lodówce). Wykrajać kółka i nałożyć łyżeczkę marmolady. Formować pierożki.
Czynność powtórzyć z pozostałymi częściami ciasta.
Piec ok. 10 min w 180°C.
Po wystudzeniu na kratce posypać cukrem pudrem.
Krucho-drożdżowe pierożki z wodnej kąpieli – dodatkowe informacje
Zamiast marmolady można użyć kawałków czekolady.
Doskonałe również lukrowane na ciepło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami
Następny przepis: Kruchy mazurek z marmoladą