Krucho-drożdżowe pierogi
Pierogi krucho-drożdżowe to wyjątkowy przysmak, który połączył w sobie to, co najlepsze z dwóch rodzajów ciasta – krucho i drożdżowego. To doskonała propozycja dla osób, które szukają oryginalnych smaków i chcą spróbować czegoś więcej niż tradycyjne pierogi. Doskonale nadają się na kaloryczną przekąskę lub na sycący obiad. Można je napełnić dowolnym farszem, a ich delikatne, nieco chrupiące ciasto z pewnością przyciągnie fanów różnorodnych smaków. Spośród różnych rodzajów pierogów, ten wyróżnia się swoją nietypową strukturą i smakiem. Przepis na ciasto drożdżowe na smażone pierogi to prawdziwa gratka dla ciekawskich kulinarnie.
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (plus dodatkowa do wałkowania)
- 2 żółtka
- 3/4 kostki masła
- 50 g świeżych drożdży
- 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
- łyżka soli
- łyżka cukru
- pozostałe białka
- dowolny farsz (mięsny, kapuściany, grzybowy, z soczewicy)
Krucho-drożdżowe pierogi – jak zrobić?
- Do dużej miski wkładamy masło, jogurt, żółtka, sól, cukier, mąkę i świeże drożdże (bez robienia rozczynu). Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie przez kilka minut aż powstanie zwarte, jednolite ciasto.
- Podsypujemy mąką przygotowany blat, ciasto rozwałkowujemy (jeżeli lubisz dużo farszu, a mniej ciasta, wałkujemy cienko i na odwrót). Dużą szklanką wycinamy ciasto jak na klasyczne pierogi. Na środek nakładamy farsz i sklejamy. Odciskamy ząbki widelca na około falbanki.
- Gotowe pierogi wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy je białkiem i opcjonalnie posypujemy wierzch ulubionymi ziarenkami.
- Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut, aż się pięknie zarumienią.
Pierogi gotowe, smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
pierogi krucho drożdżowe, ciasto drożdżowe na pierogi smażone
Masło możesz zastąpić margaryną.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Następny przepis: Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami