Krucho-drożdżowe pierogi

Krucho-drożdżowe pierogi

Pierogi krucho-drożdżowe to wyjątkowy przysmak, który połączył w sobie to, co najlepsze z dwóch rodzajów ciasta – krucho i drożdżowego. To doskonała propozycja dla osób, które szukają oryginalnych smaków i chcą spróbować czegoś więcej niż tradycyjne pierogi. Doskonale nadają się na kaloryczną przekąskę lub na sycący obiad. Można je napełnić dowolnym farszem, a ich delikatne, nieco chrupiące ciasto z pewnością przyciągnie fanów różnorodnych smaków. Spośród różnych rodzajów pierogów, ten wyróżnia się swoją nietypową strukturą i smakiem. Przepis na ciasto drożdżowe na smażone pierogi to prawdziwa gratka dla ciekawskich kulinarnie.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (plus dodatkowa do wałkowania)
  • 2 żółtka
  • 3/4 kostki masła
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 łyżek gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • pozostałe białka
  • dowolny farsz (mięsny, kapuściany, grzybowy, z soczewicy)

Krucho-drożdżowe pierogi – jak zrobić?

  1. Do dużej miski wkładamy masło, jogurt, żółtka, sól, cukier, mąkę i świeże drożdże (bez robienia rozczynu). Całość dokładnie wyrabiamy ręcznie przez kilka minut aż powstanie zwarte, jednolite ciasto.
  2. Podsypujemy mąką przygotowany blat, ciasto rozwałkowujemy (jeżeli lubisz dużo farszu, a mniej ciasta, wałkujemy cienko i na odwrót). Dużą szklanką wycinamy ciasto jak na klasyczne pierogi. Na środek nakładamy farsz i sklejamy. Odciskamy ząbki widelca na około falbanki.
  3. Gotowe pierogi wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia. Przy pomocy pędzelka smarujemy je białkiem i opcjonalnie posypujemy wierzch ulubionymi ziarenkami.
  4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut, aż się pięknie zarumienią.

Pierogi gotowe, smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

pierogi krucho drożdżowe, ciasto drożdżowe na pierogi smażone

Masło możesz zastąpić margaryną.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami
Następny przepis: Krucho-drożdżowe pierożki z grzybami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode