Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Krucho – drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami

Oto doskonały przepis na paszteciki krucho-drożdżowe z farszem z kiszonej kapusty i pieczarek – to prawdziwa ucztę dla koneserów polskiej kuchni! To perfekcyjne połączenie kruchej, delikatnej ciasta drożdżowego i intensywnego smaku kiszonej kapusty z dodatkiem aromatycznych pieczarek. Idealne jako przekąska na świąteczny stół czy na rodzinne spotkania. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Paszteciki te z pewnością przypominają Ci o domowej atmosferze i smaku swojskiego jedzenia. Przygotuj się na przygodę kulinarną, przywracając tradycje polskiej kuchni z tym przepisem!

Składniki:

  • CIASTO:
    mąka tortowa – 600 g
    świeże drożdże – 25 g
    masło – 125 g
    śmietana kwaśna – 1/2 szklanki
    proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
    jajka – 2 sztuki
    sól – 1/2 łyżeczki
  • FARSZ DO PASZTECIKÓW:
    grzyby suszone – 1 garść
    kapusta kiszona – 300 g
    cebula – 1 sztuka
    sól – do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony – do smaku
    kminek mielony – 1/2 łyżeczki
    majeranek – 1 łyżeczka
    olej – do smażenia
  • PONADTO:
    żółtko – do smarowania pasztecików
    śmietana – 1 łyżka
    sezam biały – 1 łyżka
    sezam czarny – 1 łyżka

Krucho – drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami – jak zrobić?

  1. FARSZ DO PASZTECIKÓW: grzyby starannie wypłukać, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Ostudzić, odsączyć na sitku i bardzo drobno posiekać.
  2. Kiszoną kapustę przełożyć do garnka, wlać wodę i zagotować. Dodać kminek i gotować, aż kapusta będzie miękka. Odstawić do ostygnięcia, następnie starannie odcisnąć wodę, a kapustę posiekać.
  3. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać i usmażyć na oleju. Kapustę, grzyby i cebulę wymieszać, dodać sól, pieprz, majeranek i bardzo dokładnie wymieszać.
  4. CIASTO: mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać wyrośnięte drożdże, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia i sól. Zagnieść ciasto, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, na środku każdego układać farsz, ciasto zwijać w wałeczek, który następnie pokroić podobnie jak kopytka.
  5. Paszteciki układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną i posypać sezamem. Piec w nagrzanym do 180°C do lekkiego zrumienienia.

xxxx – dodatkowe informacje

*przepis na ciasto do tych pasztecików znalazłam na jednym z portali kulinarnych u @ben-ka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi
Następny przepis: Krucho-drożdżowe pierogi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode