Kruche rogaliki z makiem

Kruche rogaliki z makiem

Czy jest coś lepszego niż domowe wypieki? Zapach pieczonego ciasta przyprawiony łagodną, słodką nutą maku jest nieodzownym elementem wspomnień z dzieciństwa. Przedstawiamy przepis na kruche rogaliki z makiem, które idealnie pasują na świąteczny stół, do popołudniowej kawy, czy też jako słodki upominek dla bliskich. Mimo że wydają się skomplikowane, ich przygotowanie jest proste i daje wiele satysfakcji. Przy tych rogalikach z makiem kluczowe jest zachowanie proporcji – dzięki temu ciasto będzie kruche, a nadzienie nie będzie zbyt słodkie. Zaskocz swoich gości samodzielnie przygotowanymi rogalikami z makiem!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • Gotowa masa makowa
  • Cukier puder

Kruche rogaliki z makiem – jak zrobić?

  1. Nożem posiekać mąkę z margaryną (margarynę można zetrzeć na tarce), dodać cukier i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
  2. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Na brzegu ciasta nakładać pasek masy makowej i zwinąć w rulon. Kawałek z masą makową złożyć dwa raz – zawinąć rulonik tak, by nie miał możliwość otworzenia się podczas pieczenia, i odciąć od reszty ciasta. Rulonik pociąć na około 5 centymetrowe kawałki, każdy delikatnie naciąć.
  3. Układać ciasteczka na natłuszczonej blaszce odchylając nacięcia tworząc półksiężyce – tak, aby nacięcia się otworzyły.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.

Kruche rogaliki z makiem – dodatkowe informacje

Równie pyszne będą z marmoladą lub dżemem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche rogaliki z powidłami
Następny przepis: Kruche różyczki z marmoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode