Kruche rogaliki z makiem
Czy jest coś lepszego niż domowe wypieki? Zapach pieczonego ciasta przyprawiony łagodną, słodką nutą maku jest nieodzownym elementem wspomnień z dzieciństwa. Przedstawiamy przepis na kruche rogaliki z makiem, które idealnie pasują na świąteczny stół, do popołudniowej kawy, czy też jako słodki upominek dla bliskich. Mimo że wydają się skomplikowane, ich przygotowanie jest proste i daje wiele satysfakcji. Przy tych rogalikach z makiem kluczowe jest zachowanie proporcji – dzięki temu ciasto będzie kruche, a nadzienie nie będzie zbyt słodkie. Zaskocz swoich gości samodzielnie przygotowanymi rogalikami z makiem!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- Gotowa masa makowa
- Cukier puder
Kruche rogaliki z makiem – jak zrobić?
- Nożem posiekać mąkę z margaryną (margarynę można zetrzeć na tarce), dodać cukier i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto i wstawić do lodówki, na co najmniej 30 minut.
- Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Na brzegu ciasta nakładać pasek masy makowej i zwinąć w rulon. Kawałek z masą makową złożyć dwa raz – zawinąć rulonik tak, by nie miał możliwość otworzenia się podczas pieczenia, i odciąć od reszty ciasta. Rulonik pociąć na około 5 centymetrowe kawałki, każdy delikatnie naciąć.
- Układać ciasteczka na natłuszczonej blaszce odchylając nacięcia tworząc półksiężyce – tak, aby nacięcia się otworzyły.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu można oprószyć cukrem pudrem.
Kruche rogaliki z makiem – dodatkowe informacje
Równie pyszne będą z marmoladą lub dżemem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche rogaliki z powidłami
Następny przepis: Kruche różyczki z marmoladą