Kruche rogaliki z dżemem

Kruche rogaliki z dżemem

Przedstawiam wyjątkowy przepis na kruche rogaliki z dżemem. To idealne połączenie ciasta kruchego i słodkiej marmolady, które zaskakuje swoim smakiem. Rogaliki są niezwykle proste do zrobienia, dlatego to wyśmienity pomysł na szybkie śniadanie czy deser do popołudniowej kawy. Przepisu tego nie może zabraknąć w twoim kulinarnym repertuarze. Możemy je wypełnić dowolnym dżemem, który lubimy najbardziej. Niezależnie czy wybierzesz dżem truskawkowy, morelowy czy jabłkowy – efekt końcowy na pewno będzie zachwycał. Śmiało możemy powiedzieć, że kruche rogaliki z dżemem są deserem, który pokocha każdy łasuch.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 2 żółtka
  • ¼ szklanki cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • słoik gęstego dżemu porzeczkowego (lub innego ulubionego)
  • cukier puder do oprószenia

Kruche rogaliki z dżemem – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiewamy do większej miski. Dodajemy pokrojone masło, żółtka, cukier puder, śmietanę i sól. Wszystko razem szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, na grubość ok. 2 mm.
  2. Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, dzielimy na 3 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, na grubość ok. 2 mm. Używając dużego, okrągłego talerza z ciasta wykrawamy koło, dzielimy na 8 części. Na każdą część od szerszej strony nakładamy kleks z dżemu. Zwijamy od szerszej strony do węższej, końce lekko przybliżając ku sobie.
  3. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 – 25 min. w 190 st. C. Przestudzone rogaliki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

xxxx – dodatkowe informacje

Ważne, żeby dżem lub marmolada były geste, wtedy nie wypłyną z rogalików podczas pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche rogaliki z budyniem
Następny przepis: Kruche rogaliki z powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode