Kruche rogaliki z budyniem
Rogaliki z budyniem to klasyczna i lubiana propozycja na słodki poczęstunek. Urocze małe ciasteczka, idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, urzekają swoją chrupkością i delikatnym, kremowym wypełnieniem. Przygotowanie ich w domu jest zadaniem dość łatwym, a efekt z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Używamy do nich chrupiącego ciasta kruchego, które po upieczeniu jest kruche i niezwykle smaczne. Wykorzystanie budyniu do nadzienia dodaje im niepowtarzalnego smaku. Przygotujcie się na opętanie kuchni – przepis na rogaliki z budyniem gwarantuje prawdziwą domową rozkosz cukierniczą!
admin
Składniki:
- Budyń:
- 2 budynie waniliowe
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- Ciasto:
- 4 szklanki mąki tortowej
- 25 dag masła lub margaryny
- pół szklanki cukru pudru
- 1 niepełna szklanka śmietany 12% kwaśnej i gęstej
- Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia rogalików
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania kruchych rogalików z budyniem
-
1.
Przygotowanie budyniu: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie wlewamy rozpuszczony budynie i gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy budyń. -
2.
Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. -
3.
Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części i wałkujemy je na lekko posypanej mąką pszenną stolnicy, tworząc okrągłe placki. Następnie dzielimy je na trójkąty i na każdy nakładamy porcję budyniu. Formujemy rogaliki, zwijając je. Powtarzamy ten proces aż do wyczerpania składników. -
4.
Pieczenie: Ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż zrumienią się. -
5.
Podanie: Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!
Tekst przekształcony w celu unikalności i zachowania kolejności wszystkich elementów. Usunięto znaczniki html, zachowując jedynie oznaczenie nagłówka h2. Wykorzystano znaczniki html listy numerowanej do pomienrzenia poszczególnych kroków. Nie użyto znacznika br.
Kruche rogaliki z budyniem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Z przepisu wyszło i dwie i pół blaszki rogalików.