Kruche rogaliki z budyniem

Kruche rogaliki z budyniem

Rogaliki z budyniem to klasyczna i lubiana propozycja na słodki poczęstunek. Urocze małe ciasteczka, idealne do popołudniowej kawy czy herbaty, urzekają swoją chrupkością i delikatnym, kremowym wypełnieniem. Przygotowanie ich w domu jest zadaniem dość łatwym, a efekt z pewnością zadowoli wszystkich miłośników słodkości. Używamy do nich chrupiącego ciasta kruchego, które po upieczeniu jest kruche i niezwykle smaczne. Wykorzystanie budyniu do nadzienia dodaje im niepowtarzalnego smaku. Przygotujcie się na opętanie kuchni – przepis na rogaliki z budyniem gwarantuje prawdziwą domową rozkosz cukierniczą!

Składniki:

  • Budyń:
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 niepełna szklanka śmietany 12% kwaśnej i gęstej
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia rogalików
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania kruchych rogalików z budyniem

  1. 1.
    Przygotowanie budyniu: W połowie mleka rozpuszczamy budynie, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Następnie wlewamy rozpuszczony budynie i gotujemy cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Studzimy budyń.
  2. 2.
    Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  3. 3.
    Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części i wałkujemy je na lekko posypanej mąką pszenną stolnicy, tworząc okrągłe placki. Następnie dzielimy je na trójkąty i na każdy nakładamy porcję budyniu. Formujemy rogaliki, zwijając je. Powtarzamy ten proces aż do wyczerpania składników.
  4. 4.
    Pieczenie: Ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, aż zrumienią się.
  5. 5.
    Podanie: Po upieczeniu rogaliki posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!

Tekst przekształcony w celu unikalności i zachowania kolejności wszystkich elementów. Usunięto znaczniki html, zachowując jedynie oznaczenie nagłówka h2. Wykorzystano znaczniki html listy numerowanej do pomienrzenia poszczególnych kroków. Nie użyto znacznika br.

Kruche rogaliki z budyniem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Z przepisu wyszło i dwie i pół blaszki rogalików.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche precle
Następny przepis: Kruche rogaliki z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode