Kruche muszelki z kremem
Kochasz słodkie wypieki, które zachwycają nie tylko smakiem, ale także wyglądem? Jeżeli tak, to ten przepis jest dla Ciebie! „Kruche muszelki z kremem” to ciasteczka, które robią furorę na każdym stole. Ich wykwintny smak i elegancki wygląd sprawiają, że nie sposób od nich odejść. Mimo swojego wyrafinowanego image, są rzadko spotykane na stołach domowych, co na pewno zmieni po ujrzeniu naszego przepisu. Zapraszamy do odkrycia kruchych muszelek, które zaskakują prostotą wykonania i uniwersalnością – doskonale sprawdzą się jako deser na specjalne okazje, ale też jako codzienny smakołyk.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto
- 60 dkg mąki
- 4 żółtka
- 30 dkg marg
- 2 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia
- 4 łyzki kwasnej smietany
- olejek smietankowy ( ok.5 kropelek)
- Masa:
- Ugotowac 1 budyn lub budyn wg wlasnego przepisu
- 5 łyzek cukru pudru
- 2 łyzki kakao
- 25 dkg masła
- kilka kropel olejku rumowego
- polewa czekoladowa
- Budyn utrzec z maslem dac powoli reszte skladnikow
- Foremki wylepiec ciastem i piec na zloto w temp 180 C
- Schlodzone korpusy muszelek napelniac masa i zlepiac razem , maczac w czekoladzie do pol
- smacznego!!
Kruche muszelki z kremem – jak zrobić?
- Mąkę przesiać, dodać margarynę i razem wysiekać. Dodac resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Dac do lodówki na około 30 minut.
- Budyń utrzeć z masłem, dodać resztę składników i powoli miksować przez chwilę.
- Upieczone korpusy muszelek napełniac kremem i zlepić połówki razem.
- Maczać w polewie do połowy.
xxxx – dodatkowe informacje
Najlepiej budyń ugotować samemu, wtedy mamy pewność, że masa nie będzie rzadka i się uda.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: kruche koperty z jabłkiem
Następny przepis: Kruche pierożki z kapustą i grzybami.