kruche koperty z jabłkiem

kruche koperty z jabłkiem

Kruche koperty z jabłkami to niezwykle smaczny i kuszący deser, który zdobi wiele rodzimych stołów. To doskonałe połączenie chrupiącego ciasta i słodkiej, aromatycznej masy jabłkowej w kształcie atrakcyjnej 'koperty’. Ta propozycja to nic innego jak znakomite kruche koperty z soczystymi jabłkami. Wystarczy spojrzeć na listę składników, by przekonać się, że ten deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Niezależnie od pory roku, koperty z jabłkami kojarzą się z domowym ciepłem, a ich przygotowanie to czysta przyjemność. Spróbuj przepisu na kruche koperty z jabłkami, a z pewnością będzie to częsty gość na Twoim stole!

Składniki:

  • 3 pełne szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 200 ml śmietany kwaśnej, gęstej
  • 200 gram masła
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 jabłek + cynamon (opcjonalnie, użyłam cukru cynamonowego własnej roboty, przepis na blogu)
  • rozbełtane białko do posmarowania złączeń kopert (nie rozkleją nam się)

Kruche koperty z jabłkiem – jak zrobić?

  1. Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukry, żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy je na 60 minut do lodówki.
    Jabłka kroimy na grubsze plastry, zasypujemy cynamonem, jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę cukru, ale nie za dużo.
    Z porządnie schłodzonego ciasta wałkujemy placek o grubości 0,5 cm, dzielimy go na kwadraciki o boku około 6 cm. Na środku każdego kładziemy cząstki jabłek, sklejamy przeciwległe rogi kwadratu, tak, by tworzyły kopertę.
    Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, złączenia dociskamy i smarujemy białkiem (tylko miejsca złączeń, a nie całe koperty). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złotego koloru, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
    Z podanych proporcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek, poukładanych w odstępach 3 cm.

kruche koperty z jabłkiem – dodatkowe informacje

Uwaga: do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką
Następny przepis: Kruche muszelki z kremem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode