kruche koperty z jabłkiem
Kruche koperty z jabłkami to niezwykle smaczny i kuszący deser, który zdobi wiele rodzimych stołów. To doskonałe połączenie chrupiącego ciasta i słodkiej, aromatycznej masy jabłkowej w kształcie atrakcyjnej 'koperty’. Ta propozycja to nic innego jak znakomite kruche koperty z soczystymi jabłkami. Wystarczy spojrzeć na listę składników, by przekonać się, że ten deser jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Niezależnie od pory roku, koperty z jabłkami kojarzą się z domowym ciepłem, a ich przygotowanie to czysta przyjemność. Spróbuj przepisu na kruche koperty z jabłkami, a z pewnością będzie to częsty gość na Twoim stole!
admin
Składniki:
- 3 pełne szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- 200 ml śmietany kwaśnej, gęstej
- 200 gram masła
- 3 kopiaste łyżki cukru
- 1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
- 5 jabłek + cynamon (opcjonalnie, użyłam cukru cynamonowego własnej roboty, przepis na blogu)
- rozbełtane białko do posmarowania złączeń kopert (nie rozkleją nam się)
Kruche koperty z jabłkiem – jak zrobić?
- Mąkę siekamy z masłem, dodajemy cukry, żółtka, śmietanę, sól i zagniatamy kruche ciasto, wkładamy je na 60 minut do lodówki.
Jabłka kroimy na grubsze plastry, zasypujemy cynamonem, jeśli są kwaśne możemy dodać odrobinę cukru, ale nie za dużo.
Z porządnie schłodzonego ciasta wałkujemy placek o grubości 0,5 cm, dzielimy go na kwadraciki o boku około 6 cm. Na środku każdego kładziemy cząstki jabłek, sklejamy przeciwległe rogi kwadratu, tak, by tworzyły kopertę.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, złączenia dociskamy i smarujemy białkiem (tylko miejsca złączeń, a nie całe koperty). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190 stopni, do uzyskania złotego koloru, jeszcze gorące posypujemy cukrem pudrem.
Z podanych proporcji wyszły mi 2 blachy ciasteczek, poukładanych w odstępach 3 cm.
kruche koperty z jabłkiem – dodatkowe informacje
Uwaga: do ciasta nie dodajemy proszku do pieczenia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto z wiśniami i lekką budyniową pianką
Następny przepis: Kruche muszelki z kremem