Kruche ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi
Oto przykład idealnego kompana na słodkie popołudnie – kruche ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi. To ciasto jest pyszne, aromatyczne i niesamowicie soczyste. Śliwki dodają mu lekko kwasowaty, przyjemny smak, który jest doskonale zrównoważony przez słodycz kruchego ciasta i orzechów włoskich. Spośród wielu przepisów na ciasta ze śliwkami, ten wyróżnia się niepowtarzalnym połączeniem smaków. Gorąco polecamy tę kombinację każdemu, kto szuka ciekawych wariacji na temat tradycyjnych ciast. To ciasto jest idealne jako deser po obiedzie lub do popołudniowej kawy. Wypróbujcie koniecznie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 200g margaryny typu „Kasia”
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki cukru pudru lub drobnego cukru
- Dodatkowo:
- 0,5 kg śliwek
- garść orzechów włoskich
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- margaryna i bułka tarta do formy
- cukier puder do posypania ciasta
Kruche ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi – jak zrobić?
- Z podanych składników szybko wyrób ciasto.
- Podziel ciasto na 2 części w proporcji 2:1.
- Wstaw mniejszą część ciasta na 1 h do zamrażalki, a większą na 1 h do lodówki.
- Następnie wylep formę wcześniej natłuszczoną i obsypaną bułką tartą, ciastem wyjętym z lodówki.
- Umyte śliwki pozbaw pestek i podziel na ćwiartki, a następnie ułóż na cieście tak, aby skórka lekko zatapiała się w cieście.
- Posyp ułożony wierzch rozgniecionymi lub drobno posiekanymi orzechami, cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym.
- Na koniec zetrzyj równomiernie na wierzch ciasta pozostałą część ciasta z zamrażalki.
- Piecz około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
- Po upieczeniu oprósz ciasto pudrem cukrowym.
Smacznego.
Porady – dodatkowe informacje
Jeżeli nie jesteś fanem śliwek możesz zastąpić je sezonowymi brzoskwiniami lub jabłkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi
Następny przepis: Krucho - drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami