Kruche ciasto ze śliwkami
Dziś prezentuję przepis na kruche ciasto ze śliwkami na dużą blachę. To ciasto to kwintesencja lata – kulinarne połączenie puszystej kruszonki, delikatnego ciasta i aromatycznych, soczystych śliwek. Kruche ciasto ze śliwkami idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, garden party, a także jako pyszny deser po obiedzie. To przepis, który robi wrażenie, a przy tym nie jest trudny w przygotowaniu. Niezależnie od okazji, kruche ciasto ze śliwkami cieszy się niesłabnącą popularnością. Serwuj je na dużą blachę – wszyscy będą chcieli dokładkę!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie margaryny
- 5 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mąki
- 0,5 kg śliwek
- olej do posmarowania blachy
Kruche ciasto ze śliwkami – jak zrobić?
- Z podanych składników (oprócz śliwek) zagnieść ciasto kruche. Następnie podzielić je na pół. pierwszą połowę rozwałkować na stolnicy i wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem śniadaniowym blachę o wymiarach 25 na 36 cm. Drugą połowę zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do zamrażalnika.
- Na rozłożoną na formie warstwę ciasta układamy przekrojone na pół śliwki (skórką do dołu). Następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach drugą porcję ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 1 godzinę.
xxxx – dodatkowe informacje
Do ciasta najlepiej jest użyć śliwek węgierek
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą
Następny przepis: Kruche ciasto ze śliwkami i winogronami