Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami

Dziś prezentuję przepis na kruche ciasto ze śliwkami na dużą blachę. To ciasto to kwintesencja lata – kulinarne połączenie puszystej kruszonki, delikatnego ciasta i aromatycznych, soczystych śliwek. Kruche ciasto ze śliwkami idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, garden party, a także jako pyszny deser po obiedzie. To przepis, który robi wrażenie, a przy tym nie jest trudny w przygotowaniu. Niezależnie od okazji, kruche ciasto ze śliwkami cieszy się niesłabnącą popularnością. Serwuj je na dużą blachę – wszyscy będą chcieli dokładkę!

Składniki:

  • 1 opakowanie margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki
  • 0,5 kg śliwek
  • olej do posmarowania blachy

Kruche ciasto ze śliwkami – jak zrobić?

  1. Z podanych składników (oprócz śliwek) zagnieść ciasto kruche. Następnie podzielić je na pół. pierwszą połowę rozwałkować na stolnicy i wyłożyć na wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem śniadaniowym blachę o wymiarach 25 na 36 cm. Drugą połowę zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do zamrażalnika.
  2. Na rozłożoną na formie warstwę ciasta układamy przekrojone na pół śliwki (skórką do dołu). Następnie ścieramy na tartce o grubych oczkach drugą porcję ciasta. Ciasto wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 1 godzinę.

xxxx – dodatkowe informacje

Do ciasta najlepiej jest użyć śliwek węgierek


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą
Następny przepis: Kruche ciasto ze śliwkami i winogronami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode