Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą to doskonałe połączenie tradycyjnych, sezonowych smaków. Łącząc kwasowość rabarbaru, słodycz truskawek i delikatność bezy tworzymy deser, który urzeka zarówno podniebienie, jak i oko. Właśnie tak smakuje polskie lato – idealne, kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami. Jest to propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie owocowej świeżości z ciastecznym komfortem. Bez względu na okoliczności, to ciasto zawsze wprowadzi atmosferę beztroskiego pikniku w letnim słońcu lub przyjemnego, rodzinnego obiadu. Temu ciastu nie sposób się oprzeć! Cieszmy się smakiem lata w wyjątkowym wydaniu.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 250 g masła
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Nadzienie:
  • 5 lasek rabarbaru ogrodowego
  • 1 słoik domowego dżemu truskawkowego (400g)
  • Beza:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kisiel (u mnie poziomkowy)

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą – jak zrobić?

  1. Margarynę, cukier puder i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3).
  2. Rabarbar oczyścić, pokroić w centymetrowe kawałki, przełożyć do rondelka, dodać łyżkę wody i chwilę dusić, aż zmięknie i zacznie się delikatnie rozpadać. Wtedy dodać słoik dżemu truskawkowego. Wymieszać razem i chwilkę razem poddusić (dosłownie pół minuty). Zdjąć z gazu.
  3. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać.
  4. Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta – tą większą. Nakłuć ją widelcem, oprószyć bułką tartą (ona wchłonie nadmiar soku z nadzienia). Wyłożyć rabarbar i dżem truskawkowy, na to wyłożyć bezę, a na koniec kawałki pozostałego ciasta.
  5. Piec w 180 st. C przez 40-45 minut.

Smacznego!!!

Porady – dodatkowe informacje

Do ciasta z rabarbarem, truskawkami i bezą można użyć różnych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Następny przepis: Kruche ciasto ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode