Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą
Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą to doskonałe połączenie tradycyjnych, sezonowych smaków. Łącząc kwasowość rabarbaru, słodycz truskawek i delikatność bezy tworzymy deser, który urzeka zarówno podniebienie, jak i oko. Właśnie tak smakuje polskie lato – idealne, kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami. Jest to propozycja dla tych, którzy cenią sobie połączenie owocowej świeżości z ciastecznym komfortem. Bez względu na okoliczności, to ciasto zawsze wprowadzi atmosferę beztroskiego pikniku w letnim słońcu lub przyjemnego, rodzinnego obiadu. Temu ciastu nie sposób się oprzeć! Cieszmy się smakiem lata w wyjątkowym wydaniu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 5 żółtek
- 250 g masła
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- Nadzienie:
- 5 lasek rabarbaru ogrodowego
- 1 słoik domowego dżemu truskawkowego (400g)
- Beza:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kisiel (u mnie poziomkowy)
Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą – jak zrobić?
- Margarynę, cukier puder i mąkę posiekać nożem. Dodać żółtka i proszek, zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3).
- Rabarbar oczyścić, pokroić w centymetrowe kawałki, przełożyć do rondelka, dodać łyżkę wody i chwilę dusić, aż zmięknie i zacznie się delikatnie rozpadać. Wtedy dodać słoik dżemu truskawkowego. Wymieszać razem i chwilkę razem poddusić (dosłownie pół minuty). Zdjąć z gazu.
- Białka ubić na sztywno, partiami dodawać cukier, a potem kisiel i dokładnie wymieszać.
- Na blaszkę (24x28cm) wyłożyć jedną część ciasta – tą większą. Nakłuć ją widelcem, oprószyć bułką tartą (ona wchłonie nadmiar soku z nadzienia). Wyłożyć rabarbar i dżem truskawkowy, na to wyłożyć bezę, a na koniec kawałki pozostałego ciasta.
- Piec w 180 st. C przez 40-45 minut.
Smacznego!!!
Porady – dodatkowe informacje
Do ciasta z rabarbarem, truskawkami i bezą można użyć różnych owoców.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Następny przepis: Kruche ciasto ze śliwkami