Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej, domowej kuchni. Sezon na rabarbar trwa krótko, jednak wystarczająco długo, aby móc cieszyć się tym niepowtarzalnym połączeniem intensywności kwasowo-słodkiego rabarbaru i chrupiącej kruszonki. Ten przepis, choć prosty, dostarcza w pełni satysfakcjonujące doświadczenie kulinarne. Jest to nie tylko dobrze znany klasyk, ale także dowód na to, że skromne składniki mogą stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Zapraszam do przygotowania tego przysmaku, który jest idealny na deser po niedzielnym obiedzie, ale sprawdzi się też jako smaczny dodatek do popołudniowej kawy. Niezapomniany smak kruszonu z rabarbarem całkowicie opanuje Wasze kubki smakowe.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Kruche ciasto:
- -30 dag mąki
- -1/2 kostki masła
- -1/2 szklanki cukru
- -2 jajka
- -1/4 szklanki wody
- -szczypta soli
- -pół łyżeczki proszku do pieczenia
- Około 500g rabarbaru
- 1/2 szklanki cukru
- Kruszonka:
- -100g masła
- -100g cukru
- -100g mąki
- -1 mały cukier waniliowy
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- 1. Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem, dodać miękkie masło i jajka, wodę. Zagnieść ciasto.
- 2. Umyty i obrany rabarbar pokroić na kawałki ok 2 cm.
- 3. Ciastem wyłożyć dno małej foremki do ciasta i posypać rabarbarem, na to posypujemy 1/2 szklanki cukru.
- 4. Robimy kruszonkę z mąki, masła i cukru. Posypujemy placek kruszonką.
- Pieczemy 50 minut w temperaturze 160 stopni.
Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką – dodatkowe informacje
Jeśli ciasto zbyt bardzo się klei, dodajcie trochę więcej mąki. Rabarbar można posypać większą ilością cukru, by był bardziej słodki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruszon z jabłkami
Następny przepis: Krwawa Mary/Bloody Mary - oryginalny drink z sokiem pomidorowym