Kruche ciasto z rabarbarem i bezą
Zapraszamy do wypróbowania wyjątkowego przepisu na kruche ciasto z rabarbarem i bezą. Ten sezonowy deser, cieszy się wielkim uznaniem za sprawą niebanalnej kombinacji kwasowego smaku rabarbaru oraz słodkiej bezy. Pięknie wygląda na stole dzięki kontrastowi kolorów i bogatemu, zróżnicowanemu smakowi. Jest to propozycja idealna dla osób, które pragną odkryć nowe oblicza kulinarnego wykorzystania rabarbaru. Kruche ciasto z rabarbarem i bezą to wykwintny deser, który zachwyci nie tylko smakiem, ale i eleganckim wyglądem. Wypróbuj nasz przepis, dla siebie i swoich bliskich, i przekonaj się, jak smakuje połączenie lata w jednym kęsie.
admin
Składniki:
- SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 100 g masła lub margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany kwaśnej 12%
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 160 g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2-3 łyżki płatków migdałowych
- DODATKOWO:
- 500 g rabarbaru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – jak zrobić?
- Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy zimne masło pokrojone w kawałeczki, siekamy nożem. Następnie dodajemy cukry, żółtka oraz śmietanę i wszystko razem szybko zagniatamy. Jeśli masz malakser wystarczy wszystkie składniki umieścić w nim i rozdrobić. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 2 godz.
- Rabarbar kroimy na niewielkie 1-2 cm kawałeczki, oprószamy cukrem waniliowym.
- Formę o wym. 25×40 cm lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia, zamrożone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach. Lekko wyrównujemy i dociskamy. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min.
- Na podpieczony spód wykładamy kawałki rabarbaru.
- Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier i cały czas miksujemy na średnich obrotach przez ok. 3 min. Masa białkowa powinna być gęsta i lśniąca.
- Pod koniec miksowania dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i chwilę mieszamy.
- Masę wykładamy na rabarbar wykonując przy tym fikuśne kleksy. Oprószamy płatkami migdałowymi.
- Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 15-20 min do lekkiego zarumienienia.
- Po tym czasie bezę zostawiamy w zamkniętym piekarniku do lekkiego przesuszenia. Wyciągamy po 15-20 min. i zostawiamy do wystudzenia.
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – dodatkowe informacje
Porady
Źródło przepisu: www.ilovebake.pl
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto z owocami (na mące kukurydzianej)
Następny przepis: Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą