Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi

Przepis na kruche ciasto z powidłami śliwkowymi to doskonała propozycja dla miłośników tradycyjnych polskich smaków. Placek z powidłem śliwkowym charakteryzuje się połączeniem kruchego, delikatnie słodkiego ciasta z intensywnym aromatem i smakiem domowych powideł śliwkowych. Po prostu rozpływa się w ustach! Ten przysmak jest właściwy na każdą porę roku, ale szczególnie smakuje w chłodniejsze dni. Dostarcza energii, poprawia humor i wprowadza domowy klimat. Upieczenie go nie jest trudne, a efekt końcowy z pewnością przekona do siebie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Spróbujcie sami tego niezwykle smacznego ciasta z powidłami śliwkowymi – na pewno się nie zawiedziecie!

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka schłodzonej gęstej śmietany
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • słoiczek powideł śliwkowych
  • cukier puder

Kruche ciasto z powidłami śliwkowymi – jak zrobić?

  1. 1.
    Białka oddzielić od żółtek.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać śmietanę, cukry oraz żółtka. Masło schłodzone i posiekane dodajemy do składników i zagniatamy kruche ciasto, a następnie podzielić na 3 części.
    Do jednej porcji ciasta dodać 2 łyżki gorzkiego kakao i zagnieść.
    Wszystkie 3 porcje ciasta zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 15-20 minut. Jedną porcją jasnego ciasta wylepić dno wyłożonej papierem do pieczenia blachy, ponakłuwać widelcem.
    Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi.
    Na powidła zetrzeć ciemne ciasto.
    Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno.
    Białka rozsmarować na ciemnym cieście.
    Na wierzch ciasta zetrzeć ostatnią, jasną porcję ciasta.
    Ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut, do zarumienienia wierzchu. Po wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

forma 25 na 30


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche tartaletki z tuńczykiem i jajecznicą
Następny przepis: Kruche ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode