Kruche ciasto z owocami (na mące kukurydzianej)
Nasze kruche ciasto z owocami na mące kukurydzianej to doskonały sposób na pozytywne zaskoczenie swoich gości. Ciasto kukurydziane z owocami to nie tylko smakowity deser, ale i ciekawy pomysł na wykorzystanie mąki kukurydzianej. Jest to idealny wybór dla osób, które lubią eksperymentować w kuchni i szukają nowych inspiracji. Wypieki z mąki kukurydzianej to świetny sposób na wprowadzenie do swojej diety bezglutenowych wariantów popularnych ciast. Receptura jest prosta, a efekt końcowy zachwyci. To jedno z tych ciast, które idealnie komponuje się z kawą na dobranoc. Włączmy więc piekarnik i przystąpmy do twórczej zabawy w kuchni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 250 g mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g cukru/słodzika
- 30 g oleju kokosowego
- 2 jajka
- 1 duża łyżka jogurtu greckiego
- dowolne sezonowe owoce (ja użyłam 1 gruszki i kilku śliwek)
- tortownica o średnicy 16 cm
Kruche ciasto z owocami (na mące kukurydzianej) – jak zrobić?
- Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jogurt oraz jajka. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do ciasta.
- Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. 2/3 ciasta wykorzystujemy do pokrycia spodu – delikatnie wyklejamy też boki na wysokość około 1-2 cm. Owoce obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy je na cieście. Z pozostałej części ciasta robimy kruszonkę i posypujemy nią owoce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 30 minut.
Kruche ciasto z owocami (na mące kukurydzianej) – dodatkowe informacje
Ciasto dobrze jest posypać delikatnie cynamonem oraz stewią czy cukrem pudrem wtedy pachnie bardzo jesiennie. Dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto z musem śliwkowym
Następny przepis: Kruche ciasto z rabarbarem i bezą