Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji to prawdziwa uczta dla podniebienia. To receptura, która łączy w sobie prostotę wykonania z wyrafinowanym smakiem. Wykorzystanie orzechów nadaje ciastu szlachetnego charakteru i umila każdą chwilę spędzoną przy filiżance dobrej herbaty czy kawy. Wypiek ten jest znany i ceniony nie tylko wśród domowych cukierników, ale również zdobywa uznanie wśród profesjonalistów. Takie ciasta kruche siostry Anastazji, jak również jej pleśniak, zyskały sławę dzięki swojej jednoznacznej prostocie i niepowtarzalnym smakowi. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 25 masła lub margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • Na bezę orzechową:
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • Dodatkowo:
  • 1 słoik powidła śliwkowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji – jak zrobić?

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy.

    Ciasto.
  2. Do blaszki: Jedną część jasnego ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto smarujemy powidłem śliwkowym, a na powidło skubiemy ciemne ciasto.

    Wałkowanie i skubanie.
  3. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.

    Beza.
  4. Do pieczenia: Bezę wykładamy równomiernie na ciemne skubane ciasto. Następnie na bezę skubiemy pozostałe jasne ciasto.

    Do pieczenia.
  5. Pieczenie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Pieczenie i podanie.

Porady – Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto z jagodami i bezą
Następny przepis: Kruche ciasto z musem śliwkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode