Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji
Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji to prawdziwa uczta dla podniebienia. To receptura, która łączy w sobie prostotę wykonania z wyrafinowanym smakiem. Wykorzystanie orzechów nadaje ciastu szlachetnego charakteru i umila każdą chwilę spędzoną przy filiżance dobrej herbaty czy kawy. Wypiek ten jest znany i ceniony nie tylko wśród domowych cukierników, ale również zdobywa uznanie wśród profesjonalistów. Takie ciasta kruche siostry Anastazji, jak również jej pleśniak, zyskały sławę dzięki swojej jednoznacznej prostocie i niepowtarzalnym smakowi. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.
admin
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 25 masła lub margaryny
- 4 żółtka
- 1 jajko
- pół szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kakao
- Na bezę orzechową:
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
- Dodatkowo:
- 1 słoik powidła śliwkowego
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji – jak zrobić?
-
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy.
-
Do blaszki: Jedną część jasnego ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto smarujemy powidłem śliwkowym, a na powidło skubiemy ciemne ciasto.
-
Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.
-
Do pieczenia: Bezę wykładamy równomiernie na ciemne skubane ciasto. Następnie na bezę skubiemy pozostałe jasne ciasto.
-
Pieczenie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Porady – Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto z jagodami i bezą
Następny przepis: Kruche ciasto z musem śliwkowym