Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki cukru pudru
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- Na nadzienie:
- 2 duże jabłka
- około 50 dag śliwek
- 2 łyżki cukru
- cynamon mielony według uznania
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do oprószenia stolnicy
- 1 łyżka bułki tartej
Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce.
-
2.
Nadzienie: Owoce myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku. Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na pół.
-
3.
Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy równomiernie starte jabłka, a na jabłka śliwki, posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy nim owoce. Nakłuwamy z wierzchu widelcem.
-
4.
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasto studzimy.
-
5.
Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Cynamon według uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM
Następny przepis: Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką