Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem

Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem

Nie ma nic przytulniejszego niż zapach domowego pieczenia napełniający kuchnię. Dzisiejszy przepis na kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem to coś więcej niż zwykłe ciasto. To pachnący, soczysty kawałek jesiennego nieba zamknięty w kruchym cieście. Delikatne, kruche ciasto dopełniają tu intensywne w smaku owoce – słodko-kwasowe jabłka oraz sezonowe, soczyste śliwki. Całości dopełnia aromatyczny cynamon, który dodaje ciastu prawdziwie wrześniowego charakteru. To doskonałe połączenie smaków i aromatów, a wykonanie nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać. Idealny pomysł na deszczowe popołudnie.

Składniki:

  • Na ciasto:
    • 2 szklanki mąki tortowej
    • pół szklanki cukru pudru
    • 20 dag masła lub margaryny
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 jajko
  • Na nadzienie:
    • 2 duże jabłka
    • około 50 dag śliwek
    • 2 łyżki cukru
    • cynamon mielony według uznania
  • Dodatkowo:
    • mąka pszenna do oprószenia stolnicy
    • 1 łyżka bułki tartej

Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem – jak zrobić?

  1. 1.

    Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce.

  2. 2.

    Nadzienie: Owoce myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku. Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na pół.

  3. 3.

    Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy równomiernie starte jabłka, a na jabłka śliwki, posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy nim owoce. Nakłuwamy z wierzchu widelcem.

  4. 4.

    Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasto studzimy.

  5. 5.

    Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Cynamon według uznania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM
Następny przepis: Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode