Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką
Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką to wyjątkowa i smaczna desery odpowiednia na każdą okazję. Kruche, słodkie ciasto pełne chrupkiego jabłka, zwieńczone delikatną arkadią budyniowej pianki, która podwyższa słodycz owoców i dodaje kremowej głębi całemu deserowi. To ciepłe, domowe danie, które rozpływa się w gębie i sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. Zrównoważone aromaty, złożoność smaków i kontrastujące tekstury sprawiają, że jest to idealny przepis na deser po obiedzie lub jako przysmak na weekendowy brunch z rodziną i przyjaciółmi. Popołudniami będzie to również idealny towarzysz kubka gorącej herbaty.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- pół szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- 20 dag masła lub margaryny
- 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- Nadzienie:
- 3 duże jabłka
- sok z cytryny
- 1 cukier waniliowy
- cynamon mielony według uznania
- Pianka:
- 2 białka
- pół szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- Dodatkowo:
- 2 łyżki kaszy manny
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Kruche ciasto z jabłkami i pianką – jak zrobić?
- Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a jedną mniejszą. Większą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
- Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście, następnie posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
- Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budyń w proszku i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy na jabłka.
- Do pieczenia: Mniejszą część ciasta skubiemy i układamy na piance.
- Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.
- Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
- Podanie: Ciasto podajemy. Smacznego życzę.
xxxx – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem
Następny przepis: Kruche ciasto z jagodami i bezą