Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką

Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką to wyjątkowa i smaczna desery odpowiednia na każdą okazję. Kruche, słodkie ciasto pełne chrupkiego jabłka, zwieńczone delikatną arkadią budyniowej pianki, która podwyższa słodycz owoców i dodaje kremowej głębi całemu deserowi. To ciepłe, domowe danie, które rozpływa się w gębie i sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą przyjemnością. Zrównoważone aromaty, złożoność smaków i kontrastujące tekstury sprawiają, że jest to idealny przepis na deser po obiedzie lub jako przysmak na weekendowy brunch z rodziną i przyjaciółmi. Popołudniami będzie to również idealny towarzysz kubka gorącej herbaty.

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Nadzienie:
  • 3 duże jabłka
  • sok z cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • cynamon mielony według uznania
  • Pianka:
  • 2 białka
  • pół szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki kaszy manny
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Kruche ciasto z jabłkami i pianką – jak zrobić?

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a jedną mniejszą. Większą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
  2. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście, następnie posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
  3. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budyń w proszku i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy na jabłka.
  4. Do pieczenia: Mniejszą część ciasta skubiemy i układamy na piance.
  5. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.
  6. Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
  7. Podanie: Ciasto podajemy. Smacznego życzę.

xxxx – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków. Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem
Następny przepis: Kruche ciasto z jagodami i bezą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode