KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem to tradycyjny przysmak, który przypomina ciepłe, rodzinne chwile przy kuchennym stole. To połączenie delikatnego, masłowego ciasta, słodko-kwasowatych jabłek i aromatycznego budyniu, podbite dodatkowo kruszonką to propozycja dla każdego miłośnika deserów. Ciasto jest jednym z tych, na które przepisy przekazuje się z pokolenia na pokolenie, tak jak babci receptury. Idealne na niedzielne popołudnie czy rodzinne spotkania, gdzie zawsze robi furorę. Jeśli szukasz przepisu na kruche ciasto w dużej blaszce, które zachwyci każdego łasucha, kruche ciasto z jabłkami, budyniem i kruszonką jest dokładnie tym, czego potrzebujesz.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ¾ kilograma mąki (około 3 szklanki)
- ¾ szklanki cukru
- 1 kostka margaryny (250g)
- 5 żółtek
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- około 4-5 sztuk jabłek
- około 1,5 łyżki cukru
- około pół łyżeczki cynamonu
- 2 budynie wanilinowe
- 3/4 litra mleka
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem – jak zrobić?
- Na stolnicy kroimy bardzo drobno wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta chowamy do zamrażalki. Resztę wałkujemy i układamy równo w wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 25 x 40 cm.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (dowolnych rozmiarów). Posypujemy je cukrem i cynamonem.
W 1 szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy (jeśli budyń jest bez cukru – dodajemy 4 łyżki cukru). Pozostałe mleko (2 szklanki) gotujemy. Wlewamy rozrobiony proszek na gotujące się mleko i gotujemy dość gęsty budyń.
Na cieście układamy kawałki jabłek i zalewamy je GORĄCYM budyniem. Na to ścieramy na tarce (na grubych oczkach) zmrożoną część ciasta.
Pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C.
Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Najważniejsze w tym cieście jest przygotowanie kruchego ciasta. Im dłużej szatkowane, tym bardziej puszyste, kruche i smaczne będzie ciasto. Dlatego warto poświęcić trochę czasu na dokładne poszatkowanie wszystkich składników przed zagnieceniem ciasta.
Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, możemy dodać jeszcze 2-3 łyżki oleju.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto z czarną porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem
Następny przepis: Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem