KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem to tradycyjny przysmak, który przypomina ciepłe, rodzinne chwile przy kuchennym stole. To połączenie delikatnego, masłowego ciasta, słodko-kwasowatych jabłek i aromatycznego budyniu, podbite dodatkowo kruszonką to propozycja dla każdego miłośnika deserów. Ciasto jest jednym z tych, na które przepisy przekazuje się z pokolenia na pokolenie, tak jak babci receptury. Idealne na niedzielne popołudnie czy rodzinne spotkania, gdzie zawsze robi furorę. Jeśli szukasz przepisu na kruche ciasto w dużej blaszce, które zachwyci każdego łasucha, kruche ciasto z jabłkami, budyniem i kruszonką jest dokładnie tym, czego potrzebujesz.

Składniki:

  • ¾ kilograma mąki (około 3 szklanki)
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny (250g)
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • około 4-5 sztuk jabłek
  • około 1,5 łyżki cukru
  • około pół łyżeczki cynamonu
  • 2 budynie wanilinowe
  • 3/4 litra mleka

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem – jak zrobić?

  1. Na stolnicy kroimy bardzo drobno wszystkie składniki. Zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta chowamy do zamrażalki. Resztę wałkujemy i układamy równo w wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 25 x 40 cm.
    Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę (dowolnych rozmiarów). Posypujemy je cukrem i cynamonem.
    W 1 szklance mleka rozpuszczamy proszek budyniowy (jeśli budyń jest bez cukru – dodajemy 4 łyżki cukru). Pozostałe mleko (2 szklanki) gotujemy. Wlewamy rozrobiony proszek na gotujące się mleko i gotujemy dość gęsty budyń.
    Na cieście układamy kawałki jabłek i zalewamy je GORĄCYM budyniem. Na to ścieramy na tarce (na grubych oczkach) zmrożoną część ciasta.
    Pieczemy ok. 50 min. w 180 st. C.
    Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Najważniejsze w tym cieście jest przygotowanie kruchego ciasta. Im dłużej szatkowane, tym bardziej puszyste, kruche i smaczne będzie ciasto. Dlatego warto poświęcić trochę czasu na dokładne poszatkowanie wszystkich składników przed zagnieceniem ciasta.

Jeśli ciasto wydaje się zbyt suche, możemy dodać jeszcze 2-3 łyżki oleju.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto z czarną porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem
Następny przepis: Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode