Kruche ciasto z czarną porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem

Kruche ciasto z czarną porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem

Przygotujcie się na doświadczenie niezapomnianych smaków z naszym przepisem na kruche ciasto z czarną porzeczką, puszystym kremem i francuskim ciastkiem. To fantastyczne połączenie delikatnej, kruchej bazy, intensywnie owocowej warstwy czarnej porzeczki i lekkiego, kremowego dodatku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne na specjalne okazje, czy jako deser po obiedzie. Bez wątpienia ciasto z porzeczkami i kremem zadowoli miłośników słodkości, a dodatek wyrafinowanego francuskiego ciasteczka doda całości eleganckiego charakteru. To połączenie smaków, które zachwyci wszystkich łasuchów i idealnie dopełni każdy rodzinny obiad czy uroczyste przyjęcie.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego – 275 g
  • Ciasto kruche:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 3 szklanki napoju owocowego – u mnie jabłko gruszka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 250 g margaryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • Dodatkowo:
  • 2 szklanki czarnej porzeczki – bez szypułek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania
  • blaszka wyłożona papierem do pieczenia – 24 cm x 29 cm
  • duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
  • 1 zmieszane jajko
  • cukier perlisty

Kruche ciasto z czarną porzeczką, puszystym kremem i francuskim ciastkiem – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie rozwijam, odkrawam ok. 4 cm – nie będzie potrzebne do ciasta, pozostałe ciasto kroję na 12 części, układam na dużej blasze, smaruję jajkiem, posypuję cukrem perlistym, piekę ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzę.
  2. Składniki ciasta zagniatam, wykładam dno blaszki, wstawiam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki na cieście układam porzeczki zmieszane z mąką ziemniaczaną, piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, studzę.
  3. Dwie szklanki napoju doprowadzam do zagotowania, wlewam pozostały napój zmieszany z mąką, cukrem, cukrem z wanilią, gotuję budyń, studzę. Masło ucieram na puch, dodaję po łyżce budyń, miksuję, dodaję sok z cytryny, miksuję.
  4. Na ciasto kruche wykładam puszysty krem, na kremie układam ciastka francuskie, dociskam, posypuję cukrem pudrem, wstawiam do lodówki na ok. godzinę 🙂

Słowa kluczowe: ciasto z porzeczkami i kremem, ciasto z czarną porzeczką i kremem

Kruche ciasto z czarną porzeczką, puszystym kremem i francuskim ciastkiem – dodatkowe informacje

Ciasto z porzeczkami i kremem możemy zrobić np. z jagodami czy borówkami 🙂 Odcięte ciasto francuskie kroje na mniejsze ciastka, piekę, posypuję cukrem pudrem, podaję 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto przekładane masą orzechową
Następny przepis: KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode