Kruche ciasto z czarną porzeczką , puszystym kremem i francuskim ciastkiem
Przygotujcie się na doświadczenie niezapomnianych smaków z naszym przepisem na kruche ciasto z czarną porzeczką, puszystym kremem i francuskim ciastkiem. To fantastyczne połączenie delikatnej, kruchej bazy, intensywnie owocowej warstwy czarnej porzeczki i lekkiego, kremowego dodatku to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne na specjalne okazje, czy jako deser po obiedzie. Bez wątpienia ciasto z porzeczkami i kremem zadowoli miłośników słodkości, a dodatek wyrafinowanego francuskiego ciasteczka doda całości eleganckiego charakteru. To połączenie smaków, które zachwyci wszystkich łasuchów i idealnie dopełni każdy rodzinny obiad czy uroczyste przyjęcie.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego – 275 g
- Ciasto kruche:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 3 szklanki napoju owocowego – u mnie jabłko gruszka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 250 g margaryny
- sok z 1/2 cytryny
- Dodatkowo:
- 2 szklanki czarnej porzeczki – bez szypułek
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
- blaszka wyłożona papierem do pieczenia – 24 cm x 29 cm
- duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
- 1 zmieszane jajko
- cukier perlisty
Kruche ciasto z czarną porzeczką, puszystym kremem i francuskim ciastkiem – jak zrobić?
- Ciasto francuskie rozwijam, odkrawam ok. 4 cm – nie będzie potrzebne do ciasta, pozostałe ciasto kroję na 12 części, układam na dużej blasze, smaruję jajkiem, posypuję cukrem perlistym, piekę ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, studzę.
- Składniki ciasta zagniatam, wykładam dno blaszki, wstawiam do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki na cieście układam porzeczki zmieszane z mąką ziemniaczaną, piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, studzę.
- Dwie szklanki napoju doprowadzam do zagotowania, wlewam pozostały napój zmieszany z mąką, cukrem, cukrem z wanilią, gotuję budyń, studzę. Masło ucieram na puch, dodaję po łyżce budyń, miksuję, dodaję sok z cytryny, miksuję.
- Na ciasto kruche wykładam puszysty krem, na kremie układam ciastka francuskie, dociskam, posypuję cukrem pudrem, wstawiam do lodówki na ok. godzinę 🙂
Słowa kluczowe: ciasto z porzeczkami i kremem, ciasto z czarną porzeczką i kremem
Kruche ciasto z czarną porzeczką, puszystym kremem i francuskim ciastkiem – dodatkowe informacje
Ciasto z porzeczkami i kremem możemy zrobić np. z jagodami czy borówkami 🙂 Odcięte ciasto francuskie kroje na mniejsze ciastka, piekę, posypuję cukrem pudrem, podaję 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto przekładane masą orzechową
Następny przepis: KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM