Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami z puszki
Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami z puszki to doskonały deser na każdą okazję. Charakteryzuje się delikatnym, kruchym spodem, aksamitnym budyniem i słodkimi, soczystymi brzoskwiniami. To kwintesencja smaków lata zamkniętych w jednym puszczonym na talerzu kąsku. Proste ciasto z brzoskwiniami z puszki to prawdziwie domek w kilku składnikach, które prawie zawsze mamy pod ręką. Ciasto z owocami z puszki to świetny sposób na szybki i efektowny deser, który z pewnością zaskoczy domowników swoją prostotą i wyjątkowym smakiem. To idealna propozycja na kawę, spotkanie z przyjaciółmi czy rodzinny obiad.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Mąka – 3 szklanki
- Cukier puder – 1 szklanka
- Margaryna – kostka
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Jajka – 2 sztuki
- Budyń śmietankowy – 2 opakowania
- Mleko – 1 litr
- Brzoskwinie w puszce
Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami z puszki – jak zrobić?
- Przesiewamy przez sito mąkę z proszkiem na stolnice, dodajemy margarynę i zagniatamy lub siekamy, następnie dodajemy puder i jaja, ponownie zagniatamy. Oddzielamy 1/4 ciasta, chowamy do zamrażalnika, zaś resztą wykładamy blachę i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania budyniu.
- Gotujemy budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeszcze ciepły wylewamy na ciasto.
- Na masę budyniową układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, a na wierzch tarkujemy resztę ciasta z zamrażalnika. Pieczemy ok. 45 min w 160 C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem 🙂
Proste ciasto z brzoskwiniami z puszki, ciasto z owocami z puszki.
xxxx – dodatkowe informacje
Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy budyń jest mocno zwarty.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciastka z ziarnami
Następny przepis: KRUCHE CIASTO (PASTA FROLLA)