Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami

Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami

Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami to deser, który przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom słodkości, ale również osobom, które cenią sobie zrównoważony smak. Czekoladowe ciasto, z dodatkiem aksamitnego budyniu oraz soczystych, lekko kwasowatych jabłek to połączenie nie do opisania. Receptura tego ciasta to kompozycja wyselekcjonowanych składników, które tworzą harmonię dla kubków smakowych. Ciasto kakaowe z jabłkami i budyniem jest idealne na każdą okazję. Zarówno do codziennej filiżanki kawy lub herbaty, jak i na wyjątkowe okazje – wszyscy goście będą zadowoleni!

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • DODATKOWO:
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 500 ml mleka
  • 3-4 jabłka

Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy kruche kakaowe ciasto. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy masło, jajka, cukier puder i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki.
  2. Budyń przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Z 500 ML mleka odlewamy pół szklanki. Wsypujemy proszek budyniowy i cukier dokładnie mieszamy. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia, gdy już zacznie się gotować wlewamy budyniową mieszankę. Gdy zacznie bulgotać zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia.
  3. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki.
  4. Blaszkę 33×20 wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy jedną część kakaowego ciasta. Na ciasto wykładamy pokrojone jabłka, kolejno wykładamy ostudzony budyń. Na koniec wykładamy drugą część ciasta. Możemy je zetrzeć na tarce.
  5. Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami wkładamy do piekarnika na środkową półkę. Pieczemy 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni góra dół.

xxxx – dodatkowe informacje

Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub ulubioną rozpuszczoną czekoladą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciastka z jabłkami
Następny przepis: Kruche ciastka z ziarnami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode