Kruche ciastka z ziarnami
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na kruche ciastka z ziarnami. Są to niewielkie smakołyki, które idealnie wpisują się zarówno w szybki popołudniowy deser, jak i w radosne chwile spędzane przy kawie czy herbacie. Delikatne, kruchutkie ciasteczka oblane są mieszanką różnych ziaren, które nie tylko dodają im tekstury i smaku, ale także sprawiają, że stają się znacznie zdrowsze. Do wyboru są ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam – każde z nich doda ciastkom swojego unikalnego charakteru. Poczuj się jak prawdziwy cukiernik, tworząc te kruche ciastka z ziarnami. Jedno jest pewne – zasmakują one każdemu!
admin
Składniki:
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- dodatkowo: 150 g mieszanki pestek (słonecznika, dyni, pinii, nasiona sezamu, lnu)
- 1 białko
- 2 łyżki cukru
Kruche ciastka z ziarnami – jak zrobić?
- Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, drobniej pokrojone masło i szczyptę soli. Dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
- Po tym czasie ciasto rozwałkować, na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 4-5 mm. W cieście wycinać foremkami ciastka, o dowolnych kształtach. Wierzch ciastek posmarować białkiem roztrzepanym z cukrem i posypać pestkami i ziarnami.
- Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 15-17 min., do zrumienienia. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Kruche ciastka z ziarnami – dodatkowe informacje
* ciastek wychodzi bardzo dużo, z powodzeniem można zmniejszyć składniki o połowę
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami
Następny przepis: Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami z puszki