Kruche ciastka z ziarnami

Kruche ciastka z ziarnami

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na kruche ciastka z ziarnami. Są to niewielkie smakołyki, które idealnie wpisują się zarówno w szybki popołudniowy deser, jak i w radosne chwile spędzane przy kawie czy herbacie. Delikatne, kruchutkie ciasteczka oblane są mieszanką różnych ziaren, które nie tylko dodają im tekstury i smaku, ale także sprawiają, że stają się znacznie zdrowsze. Do wyboru są ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam – każde z nich doda ciastkom swojego unikalnego charakteru. Poczuj się jak prawdziwy cukiernik, tworząc te kruche ciastka z ziarnami. Jedno jest pewne – zasmakują one każdemu!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • dodatkowo: 150 g mieszanki pestek (słonecznika, dyni, pinii, nasiona sezamu, lnu)
  • 1 białko
  • 2 łyżki cukru

Kruche ciastka z ziarnami – jak zrobić?

  1. Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, śmietanę, drobniej pokrojone masło i szczyptę soli. Dodać żółtka i zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Po tym czasie ciasto rozwałkować, na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok. 4-5 mm. W cieście wycinać foremkami ciastka, o dowolnych kształtach. Wierzch ciastek posmarować białkiem roztrzepanym z cukrem i posypać pestkami i ziarnami.
  3. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 15-17 min., do zrumienienia. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Kruche ciastka z ziarnami – dodatkowe informacje

* ciastek wychodzi bardzo dużo, z powodzeniem można zmniejszyć składniki o połowę


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Kruche ciasto kakaowe z budyniem i jabłkami
Następny przepis: Kruche ciasto z budyniem i brzoskwiniami z puszki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode