Kruche ciasteczka z witrażykiem
Zdobić świąteczny stół można na wiele sposób, a jednym z nich są szykowane z miłością i fantazją ciasteczka. Kruche ciasteczka z witrażykiem to oryginalna propozycja, którą z pewnością docenią zarówno dorośli, jak i dzieci. Dzięki unikalnej zabawie kolorów i smaków, zostają one nie tylko smakołykiem, ale i piękną ozdobą. Krok po kroku pokazujemy, jak zrobić te przepyszne i efektowne ciasteczka, które staną się prawdziwą gwiazdą każdej świątecznej celebracji. Wykonanie ich wcale nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać, a efekt końcowy z pewnością zapadnie w pamięć wszystkim gościom.
admin
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 6 dag cukru pudru
- 1 żółtko
- szczypta soli
- opakowanie 16 g cukru wanilinowego
- ewentualnie 1-2 łyżki śmietany
- kolorowe landrynki
Kruche ciasteczka z witrażykiem – jak zrobić?
- Mąkę z cukrem pudrem przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać je z mąką przy pomocy noża, aż powstaną grudki wielkości ziarenka grochu. Dodać cukier wanilinowy i żółtko. Zarobić je najpierw nożem, a następnie szybko dłońmi tak, aby składniki ciasta ładnie się połączyły. Jeśli ciasto jest zbyt suche i nie chce się zagnieść, można dodać do niego troszkę śmietany. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 1-2 godziny do lodówki.
- Landrynki pokruszyć w woreczku przy pomocy tłuczka do mięsa, każdy z kolorów osobno.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni z termoobiegiem (170-180 stopni bez).
- Zimne ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej niewielką ilością mąki na grubość 3-5 mm. Foremką wykroić ciasteczka o kształcie gwiazdek i kwiatuszków, i ułożyć je na blasze. W ciasteczkach wyciąć okienka i wsypać w nie pokruszone landrynki – z niewielką górką.
- Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12-15 minut do lekkiego zrumienienia ciastek i rozpuszczenia się landrynek. Ciastka zdjąć z blachy dopiero po lekkim przestudzeniu, kiedy landrynki stwardnieją.
Słowa kluczowe: ciasteczka z witrażykiem
Kruche ciasteczka z witrażykiem – dodatkowe informacje
Jeśli przed upieczeniem ciasteczek zrobimy w nich dziurkę na przeciągnięcie tasiemki, możemy je powiesić na choince jako naturalną i pyszną ozdobę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kruche ciasteczka z suszoną śliwką
Następny przepis: Kruche ciastka rafaello